30/07/2016

L’error de l’amenaça a Forcadell i l’ús del Constitucional

2 min

El Tribunal Constitucional analitzarà dilluns l’incident d’execució del govern espanyol dirigit contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver incomplert, al seu parer, la interlocutòria que prohibia la celebració del ple sobre el procés constituent. Així, la batalla judicial entre l’Estat i les institucions catalanes entra en una nova fase, ja que després de la reforma aprovada pel PP la tardor del 2015, el TC té ara la potestat de suspendre de les seves funcions o imposar una multa a un representant públic sense necessitat ni tan sols d’escoltar les parts i sense que calgui un judici. Es tracta d’un procediment altament irregular, que violenta el principi de la separació de poders, pilar de l’estat de dret, ja que obliga el TC a actuar com a jutge i part sense possibilitat de defensa dels afectats.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

De la compareixença d’ahir de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, s’infereix que el govern espanyol no és conscient del pas que està a punt de fer. Recordem que Sáenz de Santamaría va amenaçar també d’obrir la via penal contra Forcadell (insta el Tribunal Constitucional a avaluar si hi ha indicis de delicte per traspassar la documentació després a la fiscalia) i també reclama que s’enviïn requeriments intimidatoris a la resta de membres de la mesa, al secretari general de la cambra, al president Puigdemont i a la resta de membres del seu executiu.

Darrere d’aquesta ofensiva judicial rau la convicció que el procés català es pot aturar als tribunals, via sancions o inhabilitacions, i que amb això n’hi haurà prou per fer desistir la majoria independentista parlamentària dels seus objectius. És una pretensió il·lusòria perquè aquests diputats actuen en representació de gairebé dos milions de ciutadans que els han donat el mandat de posar en marxa el full de ruta cap a la independència. I com que el motor d’aquest procés és precisament la democràcia, resulta simptomàtic que la resposta de l’Estat sigui suspendre càrrecs electes, prohibir debats al Parlament o amenaçar amb querelles els membres del Govern. La solució al conflicte català passa per aprofundir en la democràcia i buscar vies d’expressió dels ciutadans, en cap cas per coartar les llibertats o retallar drets democràtics. Per això, inhabilitar Forcadell seria un error democràtic.

stats