VALLPARADÍS

L’hora d’acabar amb recels i prejudicis

Les dones estan lluitant per treure el cap en molts àmbits de la societat en què durant anys han sigut invisibles i l’esport és un més. Després de completar amb èxit la difícil temporada de la seva estrena a la Lliga Dia, l’Snatt’s Femení Sant Adrià ha encomanat el seu nou projecte a Glòria Estopà. La sabadellenca es convertirà en la tercera entrenadora del moment a dirigir un conjunt de la màxima categoria. “M’agrada donar importància al fet de ser-hi com a entrenadora, no com a dona. No vull pensar que em donen el lloc per ser una noia”, diu la preparadora.

Després d’una llarga època de recels i prejudicis, el món del bàsquet comença a estar preparat per deixar arribar les dones allà on es mereixin. L’exemple a seguir són els Estats Units, on la seva visibilitat en l’esport professional masculí progressa a un ritme més alt i on els mitjans de comunicació s’allunyen amb més èxit dels estereotips.

La Lliga Endesa està vivint aquesta temporada un altre petit pas, ja que el Montakit Fuenlabrada està confiant en Anna Montañana com a entrenadora ajudant. El següent repte és convertir l’excepcionalitat en quotidianitat, passar de l’anècdota a la normalitat. “Soc entrenadora de bàsquet i esperem que d’aquí uns anys sigui més normal que hi hagi dones en equips professionals masculins, que tothom ho vegi normal i que puguem trencar barreres. No es tracta de demostrar res, però sí que la gent ho vegi amb més normalitat que ara”, sentencia la valenciana.

L’últim a dir-hi la seva sobre el tema ha sigut Pau Gasol. El jugador català dels San Antonio Spurs ha mostrat a través d’una carta a The Players’ Tribune el seu suport a l’arribada d’entrenadores principals a les banquetes de l’NBA. Les seves paraules arriben just després que els Milwaukee Bucks fessin públic el seu interès per contractar Becky Hammon. “Pot entrenar, ella ha sigut una gran assistent al costat del possiblement millor entrenador de la història. Què més es necessita? Per a mi seria estrany que els equips de l’NBA no hi estiguessin interessats com a entrenadora”, opina Gasol, que no vol que la seva opinió sigui catalogada de políticament correcta. “Estem parlant de l’NBA, un negoci on hi ha molts diners en joc i poca paciència per la mediocritat”, recorda el pivot, que posa d’exemple algunes correccions decisives de la nord-americana que han ajudat a millorar el rendiment dels Spurs.