24/07/2012

Mana Artur Mas o l'Artur Mas?

1 min

Un lector m'escriu per dir-me que li ha semblat detectar que l'article personal, que ell troba molt català, es fa servir menys, i vol saber quan l'hem d'utilitzar.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

De fet, no s'usa ni a València ni a les Terres de l'Ebre, i en algun poble de la Terra Alta només en noms de dona i en els d'home començats en vocal.

En estàndard, el seu ús va lligat al registre. Com més càlid i informal sigui, més l'hem de fer servir. Com més neutre i formal, més detonant resulta. És, per tant, impropi del to informatiu però s'avé amb el d'una crònica o una obra de ficció.

Dins de la ficció, no l'hauríem de restringir a noms catalans. També l'hem d'utilitzar amb els estrangers si el registre ho demana. Per exemple, quan resumim l'argument d'un film anglès és normal escriure "El John es discuteix amb la Mary".

Per simplificar, se sol dir que amb el nom de pila -més informal- hi ha d'anar; i amb el nom i el(s) cognom(s) no. En general això és cert però hi ha excepcions en tots dos casos.

Un nom de pila pot ser estrictament informatiu quan el cognom no identifica prou. Aleshores, esclar, prescindim de l'article: "Felipe convoca eleccions", "Joan Carles va de caça", "Marc i Pau seran titulars".

Per contra, l'ús del nom i el(s) cognom(s) és informal quan el to és afectiu, irònic, humorístic, etc. I en aquest cas cal posar-hi article. És, per tant, molt lògic que al Polònia ens parlin de l'Artur Mas i la Pilar Rahola, però seria inadequat escriure en el titular de portada d'un diari: "L'Artur Mas convoca un referèndum".

stats