14/01/2011

Nova definició de purgatori

2 min
Segons Benet XVI, els pecats els purguem de portes endins.

El purgatori, fins abans-d'ahir i segons la teologia catòlica tradicional, era el lloc on les ànimes no condemnades a les penes eternes han de purgar llurs pecats abans de pujar el cel.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Sempre havia intentat imaginar com era i on era aquest lloc misteriós. Me'l feia amb poca llum, trist, com un rebedor de prostíbul amb les flors marcides. Un lloc de discreció i silenci pel penediment. Des d'abans-d'ahir, però, hem obtingut les coordenades per arribar al purgatori sense necessitat de cap GPS espiritual. El papa Benet XVI, en l'audiència dedicada a santa Caterina de Gènova, en va donar més pistes i una nova definició: "El purgatori és un foc intern, no és un element de les entranyes de la Terra, no és un foc exterior". Ara ens comencem a entendre. A mi, modèstia a part i amb tots els respectes pels mossens que vaig tenir a classe de religió, ja em semblava estrany que el paradís, l'infern i el purgatori fossin llocs terrenals. O que els haguéssim de buscar qui sap a on, més enllà del planeta.

Ara el papa Ratzinger em treu un pes de sobre explicant-me que el purgatori no és un indret físic sinó un estat de l'esperit. La metàfora del foc interior, per bé que amb un deix gore , crec que s'entén prou bé. El purgatori és, doncs, el penediment, la pena que creiem merèixer per no haver estat a l'altura. Així ho entenc i no en faig broma. Al contrari, ho trobo útil i miraré d'aplicar-m'ho quan sigui l'hora.

Ara que el líder de l'Església ja gosa parlar-nos del purgatori amb paraules entenedores, potser també cal que vagi adequant noves entrades al diccionari. Per exemple, pel bé social i humanitari potser convindria que trobés una definició més apropiada al segle XXI de la paraula preservatiu .

stats