03/03/2013

S'enyora

2 min

Fa només unes setmanes se la veia per tot arreu. Tombant qualsevol cantonada, se'n trobava una onejant dalt d'un terrat, penjada d'un balcó o decorant un aparador. Avui, segons els indrets per on ens moguem, feina rai per veure'n una en tot el dia; i se la troba a faltar. Passada la gran embranzida del mes de setembre, s'enyora la senyera. Molts ciutadans van proposar-se solemnement no retirar-la fins que Catalunya assolís la sobirania. Doncs bé, a hores d'ara els únics que es mantenen ferms a aquest compromís són els basars xinesos.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Els motius que expliquen la gradual desaparició de senyeres del paisatge urbà són diversos i, per descomptat, ben respectables. Hi ha qui ha considerat oportú retirar-la per fer-li una esbandida, després d'uns mesos en què la senyera ha estat exposada a tot tipus d'inclemències i calamitats. En aquest cas, la primavera i Sant Jordi faran que les quatre barres tornin a florir en finestres i balcons. Veurem quant temps hi duren. També hi ha senyeres que han desaparegut per motius més luctuosos. Han estat segrestades, estripades, cremades, triturades o volatilitzades. Les més afortunades han esdevingut art contemporani per esquitxades de pintura, o innovadores propostes gastronòmiques per acció dels bombardejos d'ous i altre material orgànic.

Deixem de banda les excuses peregrines per despenjar la senyera. Si bé és poc versemblant, farem veure que creiem que ha estat abduïda per alienígenes o manllevada per un estol d'orenetes. El cas és que la senyera ja no hi és. I s'enyora perquè és un símbol que dóna visibilitat a un sentiment, i serveix d'escenografia per a un estat d'ànim. Tant de bo la seva desaparició no sigui un símptoma de la dissolució de l'impuls que va moure a penjar-la. No volem guerres de banderes, és cert. Sabem també que la senyera s'ha de portar a dins. Però que no sigui tan endins que no la tornem a trobar mai més.

stats