Bon dia 01/11/2023

Angoixa existencial peninsular

2 min
Elionor i la seva família, en l'acte de jura de la Constitució al Congrés

L’angoixa existencial nacional està rebrotant a tot el món. A Rússia o a Ucraïna ha reaparegut a cavall de la guerra, al Regne Unit la inflamació anti Unió Europea va produir el Brexit, l’extrema dreta francesa i italiana exploten la por a la immigració i la incapacitat dels partits del sistema per frenar els efectes de les devaluacions internes que castiguen el benestar i les expectatives de les noves generacions. I a Catalunya, què els haig de dir, la inquietud per la nostra supervivència com a nació és un element constitutiu de la personalitat col·lectiva i està fortament basada en fets reals.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El més curiós, vist des de la perspectiva catalana, és que Espanya també estigui passant per una greu crisi de confiança en el futur. Alguns vocals del CGPJ van referir-se ahir a l’amnistia com a causa de “degradació” i d'"abolició de l’estat de dret a Espanya". Ayuso mateixa va avisar no fa gaire que si l’amnistia triomfa “aviat no hi haurà espanyols”, i Feijóo considera que l’amnistia “deslegitima el passat i el futur” del país, i que Espanya “ha de retrobar l’equilibri de l’autoestima”. Els quatre minuts d’aplaudiments del Congrés a Elionor de Borbó, que acabava de jurar la Constitució, eren per a ella o eren uns aplaudiments de teràpia col·lectiva, destinats a allargar aquell moment de promesa de continuïtat de l’existència d’Espanya que suposa una hereva de divuits anys?

Per un cantó, res de nou sota el sol: Espanya ja es trencava quan el tripartit, quan l’Estatut, quan el 9-N, quan l’1-O, per no parlar del 1936 o el 1808. L’angoixa existencial massiva, induïda per interessos electorals i econòmics, torna a intoxicar la vida social espanyola, amb l’agreujant que l’extrema dreta és dins dels nostres Parlaments. Torna el fanatisme contra la raó política.

Antoni Bassas és periodista
stats