02/06/2023

Ayuso, una clatellada al progrés

2 min
Isabel Díaz Ayuso en un acte de campanya a Leganés.

Parlaré clar: els resultats del 28-M que tenyeixen de blau una part rellevant de la Pell de Brau són una pèssima notícia per al feminisme, per a les dones i per a les persones LGTBIQ+. L’auge del Partit Popular –que de popular no en té res– i de polítiques tan nefastes com Ayuso és una clatellada al progrés i a una manera feminista i inclusiva de construir el món. Un veritable retrocés.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Els ciutadans i les ciutadanes que els han votat s’han disparat un tret al peu, cosa que només pot explicar la ignorància o, si aquest no és el cas, una voluntat masoquista de restar-se drets. Davant dels nassos dels seus votants, el PP pot pactar amb Vox en un munt de llocs com ara al País Valencià o Balears. Què espera, a la ciutadania, en aquests indrets de trist horitzó? Fins i tot posant-nos en la hipòtesi que Vox no aconsegueixi fer entrar amb calçador les seves idees retrògrades i peregrines –el PIN parental, la derogació de la llei de violència de gènere, la prohibició de l’avortament...–, no els espera res de bo. 

Isabel Díaz Ayuso, que creu que “la justícia social és un invent de l’esquerra per promoure la rancúnia”, imposarà a les escoles continguts “objectius, sense ideologia política” (?); mentre el futur president de la Comunitat Valenciana, Carlos Manzón, farà gala de les polítiques ultraliberals del PP garantint la llibertat dels pares i les mares per escollir l’educació dels seus fills mitjançant la “llibertat d’elecció d’ideari”. Paral·lelament, aquest darrer obrirà més jutjats de violència de gènere –ah, no, de “violència sobre la dona”–, que faran molta falta si a algú li agafa per educar les seves criatures en l’ideari patriarcal, per exemple. Mentrestant, Ayuso reforçarà els jutjats amb “protecció especial per a dones víctimes de violència” –no de gènere, sinó de violència a seques–, de manera que ser dona serà una sort si pel carrer un desconegut et fot una hòstia indiscriminada.

El PP també creu fermament en el foment de la natalitat i Ayuso l’afavorirà regalant en els tractaments de reproducció assistida un intent més, així com brindant beques a “mares estudiants i dones embarassades”. Mentrestant, Manzón posarà en marxa una quota zero perquè les dones autònomes es reincorporin a la seva activitat laboral després de la maternitat. Lamentablement, com que el PP creu que la paritat és un invent del diable, aquestes dones s’hauran de reincorporar a les seves feines de baixa categoria, on de mitja cobraran un 20% menys, reblant la bretxa salarial.

Pel que fa a les persones LGTBIQ+, al programa del 28-M del PP aquestes sigles s’han vist reduïdes a LGTBI, de manera que les persones queer o d’altres identitats ja es poden anar exiliant. Mentre Ayuso, que clarament és un machirulo més, les ha esborrat a les 72 pàgines del seu programa, de la mateixa manera que la paraula diversitat tampoc hi surt. M’arriba un clam d’Avaaz: a Uganda s’està a punt d’aprovar una cruel llei contra la comunitat LGTBIQ+ que convertirà la vida de molta gent en un veritable infern. Que no ens hi trobem aviat.

M. Àngels Cabré és escriptora i directora de l'Observatori Cultural de Gènere
stats