29/04/2021

Bombolles catalanes

2 min

A Otra ronda, aquesta pel·lícula que ha estat nominada a dos Oscars, els personatges prenen diverses begudes alcohòliques, que tenen importància en la trama. Una de les begudes, l'única que demanen pel nom, és un cava Juvé i Camps, reserva de la família. Si no l’heu tastat (val uns setze euros) l’heu vist mil vegades a la botiga. L’etiqueta marró us podria mig recordar la de Dom Perignon, un xampany que també ha estat estrella del cinema. Està fet amb les tres varietats clàssiques: macabeu, xarel·lo i parellada. L’ampolla té la particularitat que no duu morrió per agafar el tap, sinó grapa. És un cava ben elegant i —si em permeteu la paraulota— gastronòmic. No fa gaire, acaba de sortir al mercat, també, una altra ampolla de cava famosa. La de la cantant Kylie Minogue. Es diu Kylie, val unes deu lliures (aquí no es distribueix) i l'hi ha elaborat Vilarnau. També, macabeu, xarel·lo i parellada. La cantant hauria pogut triar un xampany o un prosecco, però ha triat cava. Dic “cava”, però ara, tot sovint, em trobo a mi mateixa demanant “bombolles”, que és una manera de no dir “Ancestral” o “Corpinat” o “cava”, perquè jo estimo a tothom que fa bé les coses i de gent que fa bé les coses n’hi ha a tot arreu.

Que en una pel·li oscaritzada un personatge demani un Juvé i Camps, que en un concert de la Kylie Minogue al backstage se serveixi cava Vilarnau amb una etiqueta especial, em sembla que és molt bona notícia, perquè sempre està bé que es parli d’un producte que fem aquí (amb naturalitat, amb alegria, perquè ens agrada i punt). Ens ho hem de creure més. Hem de saber que hi ha bombolles catalanes meravelloses i hem de voler que als restaurants hi siguin. Les hem de demanar a tot arreu, hem d’exigir copes adequades i temperatura adequada. Ara que ja poden sortir diverses bombolles, demaneu bombolles.

Empar Moliner és escriptora