Ferran Casas
27/07/2012

Carlos de Montoliu: "Sóc partidari que el rei canviï de ritme de vida"

3 min
Carlos de Montoliu: "Sóc partidari que el rei canviï de ritme de vida"

Baró de l'Albi i senyor de Montsonís, és terratinent dels conreus que envolten el seu castell a la Noguera, un dels més visitats del país. Cada cop que baixa a Barcelona té l'agenda plena: la Fundació Castells de Catalunya, els Amics de Gaspar de Portolà, la Creu Roja, el Moviment Europeu, l'Ecuestre o la Fundación Conde de Barcelona ocupen el seu temps. És un noble que fa coses i ens rep al Sandor de Francesc Macià entre cita i cita.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Què és ser noble a l'any 2012?

Tinc 31 avantpassats barons de l'Albi i he de respectar i estudiar el que van fer. I això comporta responsabilitat, obliga a tenir bona conducta i a preservar el bon nom de la família. I més quan hi ha virreis i morts en guerres. És com qui ve d'Eisenhower o de Churchill. En el meu cas tots els barons han fet coses per Catalunya.

També deu tenir avantatges, no?

Doncs que de la família ets el més conegut, el cap de família. Ara també ho són les dones, encara que a la Diputació de la Grandesa d'Espanya n'hi ha que volen que prevalgui la llei medieval. Jo no, home i dona han ser iguals. Ser noble és pràctic si ets ambaixador o militar. A la milícia es creia que la puresa de sang dels nobles els feia més valents a les guerres.

El comte de Sert diu que no es pot ser republicà i noble.

[Riu] En general els nobles som monàrquics, però tenim dret a tenir les idees que vulguem, també republicanes. I no deixem de ser nobles. Cal ser liberal.

Vostè és monàrquic del morro fort.

Sí, sí, al màxim.

Se li ha girat feina defensant la causa.

[Riu] Sí. Jo considero que el rei ens ha salvat dues vegades de grans problemes. Primer de la successió de Franco, que va ser tranquil·la, i després del cop d'estat. Si el 23-F hi hagués hagut una república hauríem recaigut en una dictadura. Aquests dos mèrits compensen que li trobem alguna cosa que no ens agrada.

Però són mèrits seus, no de la institució.

No es pot separar una cosa de l'altra. Si no hagués sigut rei no ho hauria fet.

Els seus avantpassats van lluitar contra els Borbons, com la resta de nobles catalans. Es van equivocar?

Ens agradaven més els Àustries perquè respectaven els furs. Felip V ens va fer la punyeta. Espero que Felip VIII serà una altra cosa, té més clar què volen el conjunt dels espanyols.

Ha parlat d'errors. Tothom té al cap la cacera a Botswana i el cas Urdangarin. N'hi ha prou demanant perdó o cal canviar d'estil de vida?

No sóc partidari de demanar perdó, però sí de canviar de ritme de vida en temps de crisi. Amb Joan Carles hi he tingut relació i se li poden dir coses així. Quan venia a Barcelona volia que no li presentés nobles ni milionaris, sinó republicans o falangistes, a qui ell convencia.

Les enquestes diuen que la monarquia perd prestigi. Entre els nobles també?

N'hi ha que el critiquen, però per progre. El voldrien més conservador. I certa extrema dreta se sent traïda. La seva valoració ha baixat a les enquestes però suposo que remuntarà, encara que està una mica desmoralitzat, també per la crisi.

Felip VIII trobarà una Catalunya molt diferent de la que va trobar el seu pare. L'independentisme ha crescut molt.

Jo sóc molt europeista i el que vull és tenir els Estats Units d'Europa amb un comandament comú per al tema fiscal. Si arribéssim a aquest punt no caldria separar-se d'Espanya. El que emprenya és el dèficit fiscal. Ens haurien de considerar més. Per això prospera l'independentisme.

Independentista i monàrquic quadra?

Sí, perquè hi ha la idea que si les autonomies històriques tinguessin una independència el rei podria seguir, com a la Commonwealth, que funciona molt bé. Aquí l'error és el cafè per a tothom.

Deia que la independència prospera. Vostè és del Senado del Círculo Ecuestre de Barcelona. Allà també passa?

[Riu] No, no. En aquests ambients la gent és molt conservadora i contrària a la idea. La gent de molts diners no en vol saber res. Cap diu que estaria bé separar-se d'Espanya. Tots hem servit a l'exèrcit i hem jurat fidelitat a Espanya.

Està molt implicat a recuperar els castells i fer-hi activitats musicals.

Sí, i la crisi ens ha fet molt mal. En lloc de trenta actuacions de música en fem 20. Costa trobar patrocinadors. S'ha parat la recuperació de patrimoni. Espero que tornarem a tenir diners aviat.

stats