19/07/2022

A Disfrutar

2 min

En diuen “els Oscars de la gastronomia”, d’aquesta llista –que compta tant i tant– dels cinquanta millors restaurants del món, que voten els mateixos cuiners. Un cop has arribat al número 1, passes a la reserva de les estrelles i no hi pots tornar a ser. Si no fos així, estic segura que El Celler de Can Roca no se’n mouria mai, d’allà dalt.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Ho llegíem a l’ARA: a dalt de tot de la llista aquest any hi ha el danès Geranium; al número dos, el peruà Central, i al número tres, el català Disfrutar. Josep Roca, d'El Celler de Can Roca, ha estat escollit, en la mateixa cerimònia, el millor sommelier del món.

Que el Disfrutar, dels tres ex Bulli (que va ser número 1, esclar) Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, sigui el tercer d’aquesta llista m’alegra molt. Som d’una manera –tothom, eh?, no només nosaltres– que valorem el que tenim quan els altres ens ho valoren. Si hagués de fer un elogi del Disfrutar, diria que és un projecte de tres amics, mig científics i mig mags, que es diverteixen sorprenent-se i volen que et diverteixis sorprenent-te. Ara el Disfrutar tindrà moltes reserves d’arreu del món (encara més). I el turista gastronòmic és respectuós, sol tenir interès per la cultura, pel vi, per la cocteleria, pel paisatge. No sol miccionar al carrer, vaja.

Que Pitu Roca hagi estat escollit el millor sommelier del món és tan increïble com normal. És el millor sommelier del món. No n'hi ha cap dubte. I com tots els genis, és humil, respectuós, obert de ment, proper. Pitu Roca és un savi. Els millors viticultors del món desitgen ser a la seva carta de vins (tan extensa que la porten a la taula en un carro de rodes). Ell i el seu equip de sommeliers (ells i elles, genis premiats i reconeguts) juguen i fan jugar, s’emocionen i fan emocionar. Pitu Roca està contribuint a donar valor a la pagesia, als enòlegs, al paisatge. Creu en això des de fa anys. El premi és per a tot el sector, on ell és tan estimat. 

 

Empar Moliner és escriptora
stats