13/01/2012

Les escoles bressol no són obligatòries, però sí una necessitat social

2 min

Les escoles bressol són un servei educatiu no obligatori que acull nens de zero a tres anys. Tot i això, des de fa molt temps hi ha ajuts per facilitar que els ajuntaments puguin oferir aquest servei a preus reduïts, ja que són moltes les famílies en què tots treballen i no tenen cap altra opció, com els avis o altres parents, per poder deixar les criatures. De fet, malgrat l'esforç fet els últims anys, en molts municipis encara hi ha més peticions que places perquè no tothom pot assumir el preu, d'uns 400 euros de mitjana, de les llars d'infants privades. La Generalitat va obrir la caixa dels trons aquest estiu quan va decidir reduir en 200 euros per plaça la seva aportació a les llars d'infants. Dels 1.800 euros per plaça es va passar a 1.600 i la diferència la van haver d'assumir, en la majoria de casos, els ajuntaments. Fa un dies també es va anunciar que de moment el Govern no podia pagar 112 milions que deu als municipis per aquest concepte. La situació, diuen molts alcaldes, ja es fa insostenible.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Educació vol reformar el model de finançament. Fins ara les escoletes es pagaven a terços entre la Generalitat, els ajuntaments i les famílies. Aquest sistema pot canviar i és probable que els pares, segons reconeix la consellera Irene Rigau, acabin pagant més, tot i que es preveu un sistema més ampli de beques per a la gent sense recursos, que és molta. D'altra banda, els ajuntaments no rebran tots la mateixa quantitat sinó que el preu per plaça dependrà del costos reals de cada cas.

També s'estudiaran altres mesures, com més col·laboració amb centres privats. En altres països tenen altres sistemes, com xarxes de cuidadors o l'allargament de la baixa maternal.

És un tema que afecta moltes famílies i que té repercussions en el mercat laboral. Caldria que hi hagués un acord com més aviat millor per evitar que amb mesures improvisades fruit de problemes de tresoreria, com les d'aquest estiu, s'arribi al col·lapse d'un servei que és una autèntica necessitat social.

stats