Publicitat
Publicitat

L'EDITORIAL

Les esquerdes de la Unió Europea es fan més profundes

El món sencer tindrà avui els ulls posats en la cimera que celebraran a Brussel·les els caps d'estat i de govern dels països que un dia van decidir compartir l'euro com a moneda. Els resultats que en puguin sortir condicionaran l'evolució de l'economia europea i, segons els Estats Units, també de l'economia mundial. Però de les baralles prèvies a què assistim aquests dies n'emergeix un gran repte: aclarir el futur d'Europa com a projecte.

Grècia, amb una economia que només suposa un 2% de la del club, va evidenciar fins a quin punt l'edifici de l'euro s'havia construït sense fonaments: una unió fiscal i econòmica.

Ara parlem, però, d'una crisi encara més àmplia. Les solucions que costen tant d'abordar passen per reforçar el govern econòmic de la zona euro i la regulació comuna, per més cessions de sobirania. Aquesta via acaba de tensar la corda amb els països membres de la UE que no han volgut o no han pogut adoptar la moneda única, liderats pel Regne Unit i els països de l'Est.

La UE arriba tan dividida a la cimera que n'ha de celebrar dues: una amb els vint-i-set països que té i una altra amb els disset que han adoptat l'euro. Vol córrer els mínims riscos. Un fracàs de la doble cimera posaria Europa al caire de l'abisme. Però fins i tot si s'arriben a pactar decisions importants -com reforçar el fons de rescat per a països sobreendeutats, per evitar que el problema grec s'encomani a economies grans com la d'Itàlia o Espanya- no es resoldrà el dilema: saber cap on vol anar Europa.

L'esquerda actual fa pensar que el projecte europeu s'allunya de l'Europa de Maastricht, que tendeix a la unió política, tot i que preveu diferents velocitats. Els egoismes dels estats s'estan revelant més forts que el projecte comú. Tanmateix, tots els membres del club, d'una manera o altra, es necessiten. Val per a Alemanya i val per al Regne Unit. Europa potser serà diferent de com la imaginàvem, però en l'actual món global no hi ha solució sense Europa. Senzillament, seria pitjor.

Riure, malgrat tot

Més continguts de