18/12/2016

La falta de consciència crítica sobre l’alcoholisme

2 min

La cultura mediterrània té en el vi un element essencial, secular. L’alcohol està perfectament instal·lat en la nostra vida social, en la nostra cuina, en les festes. I això, que ben entès i ben portat és un valor a preservar, també comporta uns riscos que són molt evidents però que sovint, massa sovint, queden tapats i són tolerats, fins i tot frivolitzats. D’una banda, cal celebrar que s’ha avançat en alguns aspectes: per exemple avui, a diferència de fa uns anys, hi ha una forta vigilància col·lectiva sobre els perills de la conducció sota els efectes de l’alcohol. També s’han posat límits legals -per desgràcia no sempre respectats- a l’accés dels menors a l’adquisició de begudes alcohòliques. I, encara, s’ha limitat força la publicitat de begudes d’alta graduació. De l’altra, però, persisteix una falta de consciència crítica respecte a l’alcoholisme i, per tant, encara es dediquen pocs esforços a una educació que faci evidents els problemes que l’alcohol pot arribar a generar, que són molts i greus, no només per als que cauen en l’excés i l’addicció, sinó per a la població en general: per al sistema de salut -és molta la despesa i moltes les malalties derivades del consum d’alcohol-, per a les feines -absentisme laboral-, per a les famílies -violència domèstica, empobriment-, per a la seguretat viària.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L’alcoholisme és un greu problema de salut pública. Les dades són preocupants: el 20% de les persones que van als CAP són consumidores de risc... i no ho saben! El 5% dels catalans són alcohòlics. Entre els joves, el problema no ha fet sinó créixer en els últims temps, amb el pas d’un model mediterrani a un de nòrdic, en què el consum es concentra els caps de setmana i es fa de forma abusiva. Un 51% dels joves catalans d’entre 14 i 18 anys han tingut una borratxera: el 2011 es van atendre 1.867 menors per intoxicació etílica.

El camí per combatre aquest canvi cultural associat a uns hàbits tan perniciosos no és la prohibició, sinó l’educació, tant a casa com a l’escola, i també des de l’administració i els mitjans de comunicació. És tan important no minimitzar el problema com evitar convertir-lo en un tabú. Cal tornar a posar la qüestió sobre la taula. Perquè de tan sabut, de tan interioritzat, sembla que ja no calgui parlar-ne. I no: segueix sent una gravíssima realitat a la qual no ens podem resignar.

stats