Bon dia 27/10/2022

Feijóo donant lliçons de veritat

1 min

Si Feijóo confon el títol del llibre 1984 amb l’any en què va ser escrit és perquè el president del PP no té ni la més remota idea de qui era George Orwell (1903-1950). No és que sigui obligatori saber-ho, però estem parlant d’una obra bàsica de la literatura contemporània occidental, tan bàsica que fins i tot ha estat portada a la pantalla.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En tot cas, si Feijóo no ho sap, que almenys repassi el que li escriu el seu equip i s’estalviï fer el paper d’estrassa, parlant amb naturalitat impostada “d’aquella distopia escrita per Orwell l’any 84”. 

Perquè, com que la llei de Murphy existeix, resulta que, a continuació, Feijóo pontifica i diu: “La democràcia no pot prescindir de la veritat. La matèria primera de la democràcia és la veritat”. I resulta que va ser Orwell el que va advertir de la corrupció de les paraules en mans dels polítics. Precisament 1984 en va ser la gran al·legoria, amb el ministeri de la propaganda anomenat com a “ministeri de la veritat”. Però és que, en un assaig titulat Per què escric, Orwell va dir: “El llenguatge polític està dissenyat per fer que les mentides sonin de debò, perquè sembli que un assassinat és respectable i per donar una aparença de solidesa al vent mateix”.

Els polítics tenen mala peça al teler quan parlen de la veritat, però que el cap d’un partit que menteix tots i cadascun dels dies en relació a la suposada imposició del català a Catalunya parli de la veritat és l’exemple perfecte d’allò que deia Orwell: “Actualment, el discurs polític s’ha convertit en la defensa de l’indefensable”.

Antoni Bassas és periodista
stats