24/04/2022

La filosofia darrere la rosa i el llibre

2 min

Dubto que hi hagi al món una festa popular tan especial com el nostre Sant Jordi. Roses i llibres simbolitzen dos elements fonamentals de qualsevol societat que ha assolit un nivell excepcional de desenvolupament ètic i social. La rosa representa l’estimació per l’altre. Regalem roses a la persona estimada, però també a la germana, la mare i qualsevol persona que estimem. La rosa és l’amor.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Els llibres representen la cultura, però voldria anar un pas més enllà: la cultura a través de l’escriptura. I la paraula és el tret fonamental de la intel·ligència humana. La paraula és el concepte i la representació mental de la realitat. Amb les paraules, els éssers humans hem estat capaços de fer-ho tot. Tota la creativitat humana comença i acaba amb la paraula. No només les històries dels llibres, sinó tot avenç científic, qualsevol idea, qualsevol invent.

Sant Jordi és el dia de l’afecte i la paraula. O, més conceptualment, de l’amor i la creativitat. Explica el filòsof Erich Fromm que amor i creativitat són les dues facultats fonamentals de l’autorealització dels humans. Amb l’amor podem modificar la nostra existència a través de les altres persones, i amb la creativitat modifiquem el món que ens envolta a través de les coses. Són les dues capacitats més importants que tenim. Fixem-nos que no podem intercanviar aquestes dues facetes amb el seu destí. Si en lloc d’estimar persones estimem objectes, apareixen la patologia, la dependència, l’egoisme, el materialisme. I si en lloc de ser creatius amb els objectes ho som amb les persones, ens transformem en monstres que anul·len la dignitat de l’altre.

Amor i creativitat, per ser sans i fer-nos feliços, han de dirigir-se només a persones i objectes, respectivament. Doncs bé, aquest és el secret de per què Sant Jordi ens fa tan feliços. Perquè durant un dia meravellós rebem amor i creativitat a través de la paraula escrita. Sentim que podem transformar-nos a nosaltres mateixos amb una simple rosa i experimentem la potència transformadora del món amb un simple llibre.

Els estrangers que han viscut un Sant Jordi al·lucinen. I amb motiu. No hi ha una altra festa igual.

stats