10/01/2013

Gent que mereix un respecte

2 min

La portaveu d'UDC, Marta Llorens, va sortir ahir a demanar respecte per al seu partit i els seus dirigents, començant pel senyor Duran i Lleida i, suposem, per a ella mateixa. No faltaria més. Un partit i uns dirigents que aconsegueixen arrossegar durant 16 anys pels jutjats un cas de corrupció manifesta (perdó, presumpta) bé es mereixen un respecte. Un partit i uns dirigents que tanquen aquest mateix cas amb un acord de 388.000 euros per tal d'evitar que se celebri el judici i que una colla de distingides persones acabin a la presó sens dubte s'han guanyat un respecte. Un partit i uns dirigents que, després de tot això, tenen prou pantalons per manifestar que han actuat "de bona fe" i que la formació es va beneficiar d'uns diners que no eren seus però que ho va fer sense coneixement de la direcció s'ha fet, sens dubte, deutor de tota mena de respectes. Un partit i uns dirigents que, en contra de totes les evidències i després de 16 anys tocant el flabiol, neguen que hi hagi hagut finançament irregular a casa seva s'han guanyat amb escreix el respecte. Un líder com el senyor Duran i Lleida, que fa 12 anys va gosar tirar-se el moc de dir que dimitiria si es demostrava que hi havia hagut corrupció al seu partit ("Per què no?", gallejava), i que ara s'amaga a l'hora de donar explicacions, és un home evidentment respectable. Un partit, uns dirigents i un líder que, després de protagonitzar un escàndol d'aquesta envergadura, no tenen inconvenient a anunciar que no hi haurà dimissions però que exigeixen respecte no tan sols es mereixen aquest respecte sinó també una ovació i una reverència.

A l'altra banda del riu Pecos, i durant el mateix matí d'ahir, la secretària general del PP i presidenta de Castella-la Manxa, la senyora De Cospedal, també va sortir a demanar respecte. Al seu entendre, el president Mas no tan sols no va ser respectuós amb el president Rajoy fent el paperot d'inauguració del TGV de Girona i Figueres, sinó que hi va mantenir una actitud "desafortunada i roïna". Ai aquest senyor Mas, que no fa gaire era soci estimat i ara és un hooligan perillós sobre el qual recauen respectables acusacions d'evasió de diners a Suïssa. Formulades per un partit tan respectable com el PP, que ha sortit en tromba i amb gran indignació a exigir la dimissió del senyor Duran, perquè com tothom sap el PP és una formació immaculada pel que fa a condemnes judicials per corrupció i finançament il·legal. La mateixa senyora De Cospedal mereix tots els respectes, ara que sabem que va ingressar més de 200.000 euros l'any 2011 (en plena crisi, té mèrit) i que en va pagar 3.000 en la seva declaració de l'IRPF. Manifestem el testimoni del nostre màxim respecte i ens traiem el capell i tot.

Davant de tot aquest personal respectabilíssim, només ens queda un dubte: ¿els ciutadans mereixem algun tipus de respecte o pensen seguir insultant la nostra intel·ligència cada dia, sense cap mena de decòrum? És una pregunta retòrica, no cal dir-ho. Però espero que digna de respecte.

stats