16/07/2021

Hem patit per l’Hèctor

2 min

Des de fa setmanes, una de les trames més angoixants del Com si fos ahir és la de l’Hèctor, el noi amb una discapacitat que interpreta l’actor Quim Llisorgas. S’ha vist implicat en una història molt tèrbola. Tal com els guionistes han construït els esdeveniments ens han fet sospitar de l’Hèctor com un possible responsable de l’agressió i violació de la dependenta de la fleca que freqüentava el noi. L’Hèctor estava enamorat de la Lua però ella va refusar la seva proposta de sortir junts. El noi va quedar dolgut i ens el van ensenyar espiant la Lua abans de tancar la botiga. A continuació, en una altra seqüència, el vam veure córrer cap a casa amb la samarreta tacada de sang. I després d’aquell incident vam saber que la noia era a l’hospital, víctima d’una violació. Des d’aleshores, l’Hèctor estava molt trist i angoixat, tenia malsons, un comportament estrany i va voler fugir cap a França.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El pitjor és que han subratllat aquesta tesi de la seva culpabilitat durant massa episodis. Tenint en compte el tarannà de l’Hèctor durant molts mesos, a l’audiència li resultava inimaginable que ell pogués ser-ne el responsable, i potser per aquest motiu la insistència en inflar les sospites s’ha fet incòmoda i fins i tot sabia greu.

La inclusió de l’Hèctor en la trama del Com si fos ahir ha sigut oportuna i ha permès construir conflictes quotidians molt pedagògics al voltant de la tutoria que l’Ivan ha d’exercir sobre el noi, després de la mort del seu germà. Bàsicament perquè no han sigut condescendents amb el personatge i li han donat una picardia eficaç i un punt de sentit de l’humor a l’argument. Suposem que a l’hora de fer-lo sospitós de la violació s’ha volgut posar l’accent en l’estigmatització de les persones amb discapacitat, però fins i tot així la trama era incòmoda i eterna. Com a espectador et negaves a sospitar del personatge i la insistència molestava. Tants i tants casos de violacions i agressions sexuals que surten als mitjans de comunicació comesos per energúmens sense cap discapacitat, ja és mala sort que se li hagués de carregar el mort a un que sí que ho és. “La gent es pensa que els discapacitats podem fer qualsevol cosa”, lamentava el personatge amoïnat per si la policia sospitava d’ell.

Dijous, l’Ivan acompanyava -per fi- l’Hèctor als Mossos perquè expliqués que ell havia sigut testimoni de la violació i que podia identificar el veritable responsable del delicte. Tot i la por que li feia, afirmava: “Ho faig per la Lua i perquè pensin que les persones com jo podem ajudar”. El guió queia en una moralina tan literal i flagrant que semblava que els guionistes volguessin compensar l’estigmatització que el personatge ha hagut de carregar durant unes quantes setmanes. Per sort, abans d’acomiadar la temporada, ens hem tret de sobre aquesta trama.

Difícilment aquesta història de la violació haurà sigut gaire útil a l’hora de fer pedagogia social sobre les persones amb alguna discapacitat. Però en tot cas, el que segur que és efectiu és la participació de l’actor Quim Llisorgas en el serial de sobretaula.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats