05/10/2021

Si hi hagués menys porcs, hi hauria menys rates

2 min

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat un pla de xoc immediat de 70 milions d’euros per fer front a la brutícia i la deixadesa que presenta la ciutat. És una magnífica notícia i suposa una rectificació en tota regla a la primera reacció a la defensiva del govern d’Ada Colau, que fa un mes va arribar a argumentar que el problema era que feia molta calor i que fins al març no s’acabaria el contracte actualment en vigor de l’empresa de neteja. Encara avui resulta inadmissible que es donés a entendre que estem pagant resignadament durant set mesos més la factura d’una empresa que ens està donant un mal servei.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En el terreny de les solucions, cal donar la benvinguda, també, a la nova figura de Coordinador de Qualitat de l'Espai Públic, que ha de vigilar l’estat de neteja de la ciutat i ha de controlar la feina que fa l’empresa encarregada. Però cal preguntar-se qui feia aquesta feina fins ara, és a dir, qui s’ha adormit al despatx i no veia (i cobrava per veure-ho) el mateix que veia qualsevol persona que circulés pels carrers de Barcelona.

El mateix val per als ciutadans: l’estat de la ciutat el veiem tots. Per més que l’Ajuntament sigui el responsable de netejar la ciutat, som els ciutadans els responsables d’embrutar-la el mínim possible. No pot ser que ens exclamem pels estralls que pateix el medi ambient i convertim els carrers en abocadors. Si calen unes quantes normes de civisme, redactem-les i expliquem-les en el marc d’una campanya. I naturalment, siguem capaços de sancionar-ne l’incompliment. I si cal un títol de la campanya, aquí n’hi ha un que vaig veure al metro de Nova York fa uns quants anys: "Si hi hagués menys porcs a la ciutat, hi hauria menys rates".

Antoni Bassas és periodista
stats