12/07/2019

Un polsim d'erotisme

2 min

L’editor de 'Sàpiens' em va seduir narrant-me la vida de Teresa Rebull, una activista política i cantautora de la Nova Cançó. Em vaig emocionar en conèixer la recepta que li havia confiat per curar totes les malalties d’aquest món: “una mica d’amistat sincera, un polsim d’erotisme en les relacions i una petita dosi de la sempre imprescindible tendresa”.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

No en sé gaire, de farmàcia, però penso preparar-me de valent per elaborar com cal aquest remei per a un món millor. De fet, penso que aquests tres principis actius són els que necessitem si volem transformar el món com ens proposa l’ONU amb l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Justament aquests dies (del 9 al 18 de juliol) s’està celebrant a Nova York, a la seu de l’ONU sota els auspicis del Consell Econòmic i Social, la reunió del Fòrum Polític d'Alt Nivell sobre Desenvolupament Sostenible per revisar la implementació d’aquesta agenda per part dels països.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (més coneguts com a ODS) de l’Agenda 2030 són la continuació del que havien estat els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, que l’ONU havia establert l’any 2000. Tot i que eren menys, han calat més els 17 actuals que no pas els 8 anteriors. Podria tenir-hi a veure una campanya més ben orquestrada o que són més exhaustius i, com a tals, interpel·len tot el món, nord i sud, llevant i ponent. Per tant, moltes més persones i institucions ens sentim al·ludides. Sense anar més lluny, algunes universitats planifiquem enfocades cap a aquests objectius (fins i tot hem anat a Nova York a presentar-ho) i la Comissió Europea ja ha dit que prepara el proper programa de recerca i innovació tenint-los en compte.

Aquests 17 ODS pretenen estimular l’acció en cinc esferes d’importància crítica, anomenades les 5 P: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i el partenariat. En l’esfera de les persones s’hi situen els cinc primers ODS: 1) fi de la pobresa, 2) fam zero, 3) salut i benestar, 4) educació de qualitat i 5) igualtat de gènere. Cada un dels objectius té diverses fites concretes (fins a 169 entre el total de 17 objectius) com ara: reduir a la meitat el nombre mundial de morts i lesions causades per accidents de trànsit (una de les 9 fites de l’objectiu 3) o bé assegurar l’accés en condicions d’igualtat per a tots els homes i dones a una formació tècnica, professional i superior de qualitat, inclòs l’ensenyament universitari (3a fita de l’objectiu 4).

¿No em direu, doncs, que una dosi de tendresa, una mica d’amistat sincera i, sobretot, un polsim d’erotisme no ens aniria d’allò més bé per poder encarar aquests 5 ODS que formen part de l’esfera de la P de persones? Us ben asseguro que la posologia és ben senzilla de recordar, la via d’administració és ben plaent i no s’ha descrit ni una sola reacció adversa.

Distensions a part, si els repasseu tots 17, segur que us ve al cap la mateixa idea que a mi: que ajuntaments i governs pressupostin en funció dels ODS i que ho facin amb la coparticipació de la ciutadania, sobretot l’organitzada o tercer sector.

stats