Bon dia 08/11/2022

Menys escandalitzar-se amb la dreta americana

2 min

Avui, al fil del resultat de les eleccions als Estats Units, els columnistes escriurem sobre l’altre canvi climàtic, el que amenaça amb fondre les democràcies liberals a tot el planeta. L’onada d’autoritarisme ha escalfat tant la societat que, fa pocs dies, Obama va arribar a advertir que “la democràcia, tal com la coneixem, pot morir”.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El perill d’extinció de la democràcia és molt visible quan Trump envia els seus seguidors a assaltar el Congrés, o quan els votants de Bolsonaro es manifesten davant les casernes per demanar als militars que donin un cop d’estat (abans els cops d’estat els donava l’exèrcit contra la gent, ara hi ha gent que demana a l’exèrcit que acabi amb la democràcia). O quan els diners compren les voluntats necessàries perquè el Mundial de futbol se celebri en una dictadura com Qatar.

Però, com passa amb el canvi climàtic, la democràcia es va fonent a base d’abusos quotidians, com quan un ministre d’esquerres ordena i encobreix el terrorisme d’estat, o quan una ministra en un govern socialista es pregunta “què ha de fer un estat, un govern?” per justificar l’espionatge amb Pegasus als independentistes catalans.

Un fil uneix els dos comportaments i escanya la democràcia perquè revela que l’estat de dret no és la mesura de totes les coses, sinó que el bé suprem a protegir és la continuïtat i prevalença de l’estat. I en nom d’aquest culte, s’ha espiat, torturat i assassinat d’amagat en democràcies de tot el planeta.

Abans es feia d’amagat. La novetat és que ara els autors dels abusos se’n vanten, com la ministra Robles amb l’espionatge que ha escandalitzat la relatora del Parlament Europeu. L’autoritarisme és de dretes i d’esquerres. Menys escandalitzar-se amb els republicans dels Estats Units i més compromís amb la democràcia.

Antoni Bassas és periodista
stats