25/09/2017

Merkel guanya, però queda més debilitada a Alemanya i a Europa

2 min

Ho ha tornat a fer per quarta vegada. Angela Merkel va guanyar ahir les eleccions alemanyes i repetirà com a cancellera després que el seu partit, el bloc conservador de la CDU-CSU obtingués una clara majoria. No és absoluta, però, i això complicarà les coses. El candidat socialdemocràta, Martin Schulz, que ha quedat segon, va sortir de seguida a dir que no repetirien la Gran Coalició i que, per tant, l’SPD es quedarà a l’oposició. És una decisió que farà més difícil la governança del país, ja que Merkel haurà de negociar un govern de coalició amb els partits més petits. Però té els seus avantatges: d’aquesta manera s’assegura que l’oposició no quedarà en mans dels veritables triomfadors de la nit, els ultradretans d’Alternativa per a Alemanya (AdF), que han entrat amb força al Bundestag -s’han convertit en la tercera força-, en part perquè han rendibilitzat l’oposició d’una part de la població a la valenta política d’acollida de refugiats de la cancellera. Si s’hagués repetit la Gran Coalició, bona part dels mecanismes parlamentaris i de control del govern haurien quedat en mans d’un partit xenòfob i antieuropeu. El cordó sanitari ha funcionat i ahir ja es veien també al carrer les primeres reaccions de gent enfadada pel nou paper que tindran ara els ultradretans al país.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Ara a Merkel se li obrirà un període de negociació: necessitarà com a mínim dos partits més per poder governar amb tranquil·litat. Els analistes apunten a un possible pacte amb el Partit Lliberal i amb Els Verds, el que es coneix com a coalició Jamaica -en referència als colors dels tres partits (negre, groc i verd), que es corresponen amb la bandera d’aquest país-. Caldrà veure com funcionarà aquest pacte a nivell intern, ja que les propostes de les tres formacions es contradiuen en molts punts. Però sobretot serà important veure quin efecte tindrà en les polítiques europees que fins ara havien liderat amb mà de ferro Merkel i els seus socis socialdemòcrates.

Merkel guanya, però ha quedat debilitada en un Bundestag atomitzat. Fa mesos que la Unió Europea ha anat ajornant decisions importants esperant el resultat de les eleccions primer de França i ara d’Alemanya. Ara arriba el moment de la veritat. Potser ha arribat l’hora de pactes més amplis escoltant més a una població cada cop més diversa.

stats