15/02/2021

Una nòvia, un pis i una feina per al rei emèrit

2 min
Captura

Dilluns al matí, enmig de la voràgine informativa dels resultats de les eleccions catalanes, una notícia d’última hora irrompia en l’actualitat televisiva. Era una foto del rei emèrit que servia, teòricament, per desmentir els rumors sobre l’empitjorament del seu estat de salut.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Susanna Griso assegurava que la imatge era “prácticamente una exclusiva” perquè era el mateix rei Joan Carles qui l’havia enviat a Espejo público, a Antena 3 i a la Cope. Griso deia que era una foto de feia uns dies i els col·laboradors consideraven que el rei semblava gaudir d’una bona salut.

A Al rojo vivo Antonio García Ferreras també ensenyava la foto i entrevistava un periodista amic del rei que havia parlat amb ell aquell mateix matí. Raúl del Pozo, d’El Mundo, assegurava a Ferreras que el monarca “estaba de un maravilloso humor”: Me ha dicho que os diga que está como un oso”. I ho va rematar amb un comentari delirant: “El rey está buscando una novia, un trabajo y un piso, porque lo tiene jodido todo. Volverá pronto”. I assegurava que, davant les informacions sobre el seu ingrés a l'UCI, “el rey se descojonaba de risa”.

A Telecinco també van rebre la foto. Al Ya es mediodía de Sonsoles Ónega la periodista mostrava la imatge com una exclusiva: “Es una foto de incalculable valor, de una comida de este fin de semana con el príncipe heredero de Emiratos Árabes”. Primer van entrevistar el periodista Carlos Herrera, amic del rei, que va repetir la consigna de dir que “está como un oso” i després van fer una videotrucada amb un redactor d’OK Diario a qui Eduardo Inda ha enviat a viure a Abu Dhabi per investigar el monarca. Alejandro Entrambasaguas va cedir la gravació de la conversa que havien mantingut per telèfon amb el rei suposadament aquell mateix matí. Joan Carles li repetia que estava com un ós i que cada dia feia dues hores de gimnàstica. Curiós que Joan Carles frisi ara per tenir una conversa amb el diari que ha tingut l’exclusiva de les entrevistes més escandaloses a Corina, i vulgui donar-li una exclusiva

Mentre aquests programes hi posaven més pa que formatge, els informatius de les mateixes cadenes comentaven la foto fugaçment sense comprometre’s amb l’autenticitat ni data de la imatge. Però el més revelador de tot plegat és el tipus de relat televisiu. La informació del monarca ha arribat dels Emirats Àrabs a través de les estratègies més vulgars i xarones de la premsa del cor: el mateix rei emèrit envia la foto a diversos mitjans, tothom ho ven com una exclusiva però ningú la té, l’entorn del protagonista actua com a propaganda repetint la mateixa consigna i, a sobre, la foto és paper mullat. Res avala que la imatge sigui recent ni demostra res del cert.

Aquest nyap comunicatiu reitera la decadència de la institució, la barra del monarca i el vassallatge dels mitjans. I una manca de transparència que cada vegada fa més pudor de socarrim.

stats