27/06/2021

Orgull europeu

3 min
Orgull europeu
"Orgull europeu", l'article de Carme Colomina

CONNIVÈNCIA. La imatge de Jean-Claude Juncker, aleshores president de la Comissió Europea, anunciant que “ve el dictador” i alçant el braç dret per rebre Viktor Orbán és una de tantes salutacions estranyes, cíniques i, a vegades, vergonyoses que formen part del repertori que va deixar el luxemburguès. Era el 22 de maig del 2015, els líders europeus es reunien a Riga i Juncker rebia el primer ministre d’Hongria com a “dictador”, amb plantofada afectuosa (marca de la casa) i empenta inclosa. Fa sis anys d’aquell espectacle, d’aquella constatació en veu alta de la deriva autoritària d’Orbán, d’aquella connivència disfressada de broma i manyac, incòmoda per a alguns dels que sortien en aquella foto, però plenament acceptada.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L’autoritarisme del primer ministre hongarès ha comptat amb una dècada de complicitats que s’han fet insostenibles. La llista de desafiaments és llarga: violació de la separació de poders i de la independència dels mitjans de comunicació públics, persecució de l’oposició política i social, un “sistema de frau organitzat” als fons europeus -denunciat per l’Oficina Antifrau europea (OLAF)- que li ha permès construir un entramat de poder cada cop més fort i amb més recursos, demonització de la immigració i institucionalització de la xenofòbia. I tot això ho ha fet al cor de la gran família democristiana que lidera Angela Merkel.

ALTERNATIVA. El primer ministre hongarès té una idea pròpia del futur que vol per a la UE, que guanya adeptes. El mateix Orbán firmava aquest cap de setmana un anunci a tota pàgina al diari espanyol Abc carregant contra la immigració i defensant la repatriació de competències europees. La seva agenda autoritària creix davant de cada feblesa europea, amb cada silenci i cada renúncia de la resta de líders de la Unió.

La metamorfosi d’Orbán, de dissident del comunisme a líder autoritari de la gran Hongria i referent carismàtic de l’Europa il·liberal, simbolitza també una transformació profunda de la UE. Un desafiament intern als valors fundacionals del projecte europeu. La tan anunciada “contrarevolució” conservadora d’Hongria i Polònia s’ha traduït en una fractura política i cultural de la Unió.

LÍMITS. La polèmica llei hongaresa que pretén prohibir parlar d’homosexualitat a les escoles s’ha convertit en l’última gran falla d’aquesta esquerda est-oest. Però, per primera vegada, hi ha una majoria d’estats membres que han decidit posar-hi límits. La carta signada per disset caps d’estat i de govern demanant a les institucions europees un combat decidit contra la discriminació de les persones LGTBI; les declaracions del primer ministre holandès, Mark Rutte, convidant Hongria a abandonar la UE, o del luxemburguès, Xavier Bettel, indignat, etzibant a Orbán que ell no és gai “per una cosa que va veure de jove a la televisió” plantegen un escenari nou. La discussió de la cimera no va ser només política. Va ser personal i emocional, a uns nivells que Orbán no havia hagut de sentir fins ara. Marca una línia clara dels límits d’aquesta involució. I el missatge transcendeix Hongria.

El mes de març passat l’Eurocambra va declarar oficialment el territori comunitari “zona de llibertat” per als membres del col·lectiu LGTBI com a resposta als municipis polonesos que havien decidit rebutjar explícitament la diversitat sexual. La UE ha tret l’orgull en la defensa de la tolerància i els drets individuals. Cal desfer renúncies polítiques i recuperar drets fonamentals. Si no, la Unió no té futur.

stats