Opinió 07/01/2014

La paralització de la història valenciana

2 min

He rebut per correu postal un desplegable de la Plataforma 25 d'Abril en defensa de la cultura que conte, d'una banda, un fragment del decret de Nova Planta de l'any 1707 i, d'altra, una reproducció de l'escultura d'Antoni Miró situada a Gandia i denominada '25 d'Abril 1707', el trasllat de la qual per part del consistori municipal ha obert una llarga protesta.

Hem de recordar la nostra història? Al meu entendre, cal revisar-la i fer-la conscient, com tenim ben present la nostra història personal o autobiografia. Hem de comprendre el món si volem circular-hi de la millor manera possible. Ara bé, com que en la història s'han perpetrat moltes bestieses, despropòsits i injustícies, l'hem d'afrontar amb calma, molta calma.

En la famosa batalla d'Almansa (25 d'abril del 1707) es jugava un conflicte dinàstic: qui de dos candidats seria el nou rei. Hi guanyà el candidat francès, el borbó Felip V, i perdérem els valencians, que érem en l'altre bàndol i que vam ser víctimes de represàlies, com el mencionat decret, algunes frases del qual vull lligar i citar ací...

"...'todos los fueros, privilegios, exenciones y libertades que gozaban [els regnes d'Aragó i València], y que con tal liberal mano se les habian concedido [...] he juzgado por conveniente [...] abolir y derogar enteramente [...] siendo mi voluntad, que estos se reduzcan á las leyes de Castilla, y al uso, práctica y forma de gobierno que se tiene y ha tenido en ella'".

Una persona, que creu que el poder li ve concedit per la gràcia de Déu i que la resta de persones del seu voltant són els seus súbdits, va decidir canviar les regles d'una societat com la valenciana per les de la castellana, amb la persecució de la nostra llengua i tot. I així va paralitzar la història dels valencians, com fa veure el desplegable de Miró.

Per ignorància o debilitat, molts són els que accepten el càstig del parent de l'actual Joan Carles I. D'altres, no, i fins i tot pensem que l'encallament del País Valencià es deu al fet de no haver resolt el problema històric de la submissió a Castella. Per això, a banda dels desplegables, caldrien grans cartells i una campanya sobre el decret borbònic i la nostra desgraciada situació.

stats