25/11/2022

Els pictogrames sexistes

2 min

La DGT modificarà un cartell, el que indica als conductors que vigilin, que hi ha canalla a prop, perquè és sexista. Al cartell pecador s’hi veu un nen pictograma que corre agafant una nena pictograma de la mà per anar a l’escola. Sabem que van a l’escola perquè duen una cartera. Es considera sexista que sigui el nen pictograma el que arrossega la nena pictograma.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

No és claríssim que representin un nen i una nena, aquests dos pictogrames. Al possible nen no li han posat cabells. És un cap rodó. A la possible nena, una cua de cavall, però això no indica “gènere femení”. La possible nena pictograma porta faldilla i el possible nen pictograma, pantalons curts. Però això no vol dir res. Per tant, d’acord. Admetem que és un nen pictograma que estira una nena pictograma. Diria que el nen pictograma és lleugerament més gros que la nena pictograma.

En el nou senyal és la nena pictograma la que estira el nen pictograma. També sembla una mica més grossa, però no clarament. És no sexista, aquesta solució? No, de cap manera. Ara sembla que és la nena pictograma, pel fet de ser nena pictograma, la que està fent el rol de cuidadora. La nena pictograma s’encarrega del nen pictograma (que deu ser el seu germà pictograma).

Si haguéssim posat dos nens pictogrames també hauríem sigut sexistes, perquè hauríem invisibilitzat el fet que les nenes han d’anar a l’escola com els nens. I si haguéssim posat dues nenes pictogrames, també hauríem resultat sexistes, perquè hauríem suggerit que les que arriben tard a l’escola són les nenes, que estan corrent. Córrer agafat de la mà és molt incòmode i et fa anar lent. Ho saben tots els que arriben tard a l’escola i ho saben tots els protagonistes de les pel·lícules de Spielberg quan han de fugir del monstre. Aquest és el problema principal del senyal de trànsit. Aquest i que els dos pictogrames portin una cartera a la mà, quan tothom sap que per a un pictograma que va a l’escola de pictogrames el que és més ergonòmic és una motxilla pictograma.

Empar Moliner és escriptora
stats