23/12/2020

Plàcida nit amb xats de militars

2 min

La ministra de Defensa, Margarita Robles, va ser taxativa en respondre al Congrés al diputat del PNB Joseba Agirretxea sobre el xat de militars retirats que contenia la macabra aportació del general Francisco Beca segons la qual era necessari afusellar 26 milions de ciutadans (el general en deia “fills de puta”) perquè Espanya vagi bé. Robles va dir que aquestes paraules en concret serien posades en mans de la Fiscalia, però que no pensava “tolerar que pels prejudicis d'alguns es posi en qüestió la tasca dels 120.000 homes i dones que actualment integren l'exèrcit, i que per un sou més baix que el seu o el meu [s'adreçava a Arrigetxea] posen en risc la seva salut en incendis o inundacions, o bé [amb la pandèmia] ajudant les residències o ocupant-se dels cadàvers”. Se li podia haver replicat que, alt o baix, aquest sou que cobren el paguem tots els ciutadans, i que bé han de fer alguna cosa a canvi. Robles tenia el dia inspirat i, a la frase d'Agirretxea que li demanava que estigués atenta als “focus de totalitarisme” que hi ha dins l'exèrcit espanyol, ella va contestar que “també és totalitarisme que el nacionalisme exclogui persones per la seva llengua o pel lloc on han nascut”. Aquesta vegada la ministra tenia tota la raó: sols caldria afegir que aquestes exclusions, a Espanya, només les promou un nacionalisme, i és el nacionalisme espanyol.

Ara el digital Público ha destapat un altre xat, aquest de militars en actiu, que defensen i justifiquen els alts comandaments retirats que desitjaven els afusellaments massius. Aquests homes i dones que posen en risc la seva salut per nosaltres afirmen que aquesta idea d'afusellar més de mitja població espanyola és una manera d'expressar “el sentiment de molts”, elogien i es fan seves les proclames colpistes dels seus majors, fan burla i escarni de l'actual govern d'Espanya i expressen lleialtat pel rei Felip VI, que la nit de Nadal ha de fer un discurs. És a dir, exactament igual que els altres.

Hi ha motius per sospitar que les actituds i les idees d'extrema dreta i neofeixistes no són exactament residuals dins l'exèrcit espanyol. Que la famosa neteja i renovació suposadament duta a terme per Narcís Serra, antecessor de Margarita Robles durant els dos primers mandats de Felipe González, va ser una operació més de façana que altra cosa. I que aquestes idees i actituds anticonstitucionals no només abunden dins l'exèrcit, sinó també dins els cossos i forces de seguretat de l'Estat en general, incloent-hi la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos. Fa uns mesos vam veure com 29 policies alemanys eren suspesos immediatament de servei i sou, i s'enduien una severa reprimenda pública del ministre d'Interior del Rin del Nord-Westfàlia (“una vergonya”, va dir que eren) mentre s'investiga la seva participació en un xat molt semblant a aquests que comentem. S'admeten apostes sobre la sort que tindran aquests, i sobre com acabaran les indagacions de la Fiscalia sobre el primer xat. Bon Nadal a tothom, menys als homes i les dones de mala voluntat.

stats