Tovallons negres 05/10/2023

Pluges torrencials imminents

2 min
Barcelona tanca l’any amb menys pluges des del 1835

“L’actor Romagosa, a punt de morir”, llegeixes al diari digital. I quan hi cliques per veure què, què, què, t’adones que no, que no està a punt de morir, sinó que està rodant una sèrie on el seu personatge mor. “Et sorprendrà veure on viu, ara, la influencer Romaguera”, llegeixes a la versió online de la revista del cor. I hi cliques, perquè la foto que il·lustra el titular mostra la influencer Romaguera amb cara de preocupació. Potser s’ha arruïnat i viu sota un pont? Llavors, després d’anuncis i més anuncis, veus que on viu la influencer Romaguera és a Terrassa, cosa que, sí, potser pot resultar sorprenent, si no saps, per exemple, que és nascuda allà.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Fins ara, aquest sensacionalisme –aquesta figura literària consistent en una veritat càndida– no passava de les notícies dels famosos. Avui, però, he vist això mateix amb les notícies del temps, cosa que em fa pensar que, realment, la situació climàtica és desesperada. Tots els diaris diuen que fa calor, i que en farà en els propers dies. Excepte un, que titula, aproximadament: “Canvi de temps amb pluges torrencials imminents”.

Il·lusionada, hi clico. I el que llegeixo és que farà calor i més calor. I que, qui sap, ja ho anirem actualitzant, pel pont del Pilar potser canvia el temps. Esclar que, com que encara falta molt, no ho podem assegurar, tant de bo aquest esperat canvi de temps es produeixi aviat, que ho necessitem.

Naturalment, aprofitant l’absència de verb, tradicional en el titular periodístic, no han “dit” que hi hauria aquestes pluges torrencials. En aquest titular, les pluges torrencials eren una invocació, un desig. Potser canvia el temps, però el titular no, perquè així algú com jo, mentre va flitant mosques, hi clicarà. El temps, en la nostra infantesa, era una distracció dels vells. Ara, i el titular d’aquest digital ho demostra, és una preocupació de primer ordre. Som conscients que les quatre estacions que coneixíem passaran a significar poca cosa més que el nom d’una pizza.

Empar Moliner és escriptora
stats