21/08/2020

El preu de tot i el valor de res

2 min

A Filmin hi trobareu, fins al 27 d’agost, Banksy most wanted, un documental que analitza la trajectòria del misteriós artista i, molt especialment, el fenomen, entre l’admiració i el negoci, que s’ha generat al seu voltant. El documental s’acosta a les diferents teories que existeixen al voltant de la identitat de Banksy, repassa la seva evolució artística, aprofundeix en la intrahistòria d’algunes de les seves creacions i aborda les polèmiques que hi ha hagut respecte a la seva obra i com alguns consideren que Banksy ha acabat sent contradictori amb la seva pròpia filosofia artística. A través d’entrevistes a persones properes a ell, experts en art, periodistes, ciutadans que un matí s’han llevat amb un Banksy a la façana de casa seva i galeristes que han arrencat murs sencers per vendre la seva obra descobrim múltiples dimensions de l’obra de l’artista urbà.

El documental no treu cap conclusió sobre la seva identitat ni dicta sentència sobre el seu rol en el món de l’art contemporani, però és útil per posicionar-te tu mateix respecte a la seva obra i reflexionar sobre quin paper ha de tenir l’art avui en dia. Amb Banksy, la identitat és el menys important. De fet, veient Banksy most wanted t’adones que fins i tot és millor no saber de qui es tracta. L’important de Banksy són les històries que l’envolten i el debat social, polític, artístic i fins i tot econòmic o comercial que susciten.

Podeu complementar aquest documental amb un altre de la mateixa plataforma Filmin. El precio del arte aprofundeix d’una manera més incisiva en el valor i la funció de l’art al segle XXI. A partir de les entrevistes amb col·leccionistes multimilionaris, els galeristes més prestigiosos i alguns dels artistes contemporanis més reconeguts, el documental es pregunta per què determinades obres aconsegueixen un valor astronòmic, quins factors contribueixen a prestigiar un artista i quina és la funció que té aquest art en la societat actual. El precio del arte es fixa en el procés creatiu d’artistes com Jeff Koons, Larry Poons, Gerhard Richter o Njideka Akunyili Crosby i reflexiona amb ells sobre el preu que adquireixen les seves obres. Fins i tot observa amb alguns d’ells la subhasta d’alguna de les seves peces. Què determina el seu valor final? Què suposa això per a un artista? Com influeix en la seva obra? Qui són els responsables que les seves creacions adquireixin preus exorbitants? “Hi ha gent que sap el preu de tot i el valor de res”, diu Poons. Les excentricitats dels col·leccionistes o el contrast en la manera de treballar entre Poons i Koons són alguns dels aspectes més entretinguts. El precio del arte mostra, de manera descarnada, els vincles entre art i capitalisme, i provoca un cert desencant però també una mirada realista. Ara que molts museus estan més buits que de costum i que és un bon moment per visitar-los, podeu complementar l’experiència amb aquests documentals per adquirir noves perspectives.

stats