21/08/2020

El preu de tot i el valor de res

2 min

A Filmin hi trobareu, fins al 27 d’agost, Banksy most wanted, un documental que analitza la trajectòria del misteriós artista i, molt especialment, el fenomen, entre l’admiració i el negoci, que s’ha generat al seu voltant. El documental s’acosta a les diferents teories que existeixen al voltant de la identitat de Banksy, repassa la seva evolució artística, aprofundeix en la intrahistòria d’algunes de les seves creacions i aborda les polèmiques que hi ha hagut respecte a la seva obra i com alguns consideren que Banksy ha acabat sent contradictori amb la seva pròpia filosofia artística. A través d’entrevistes a persones properes a ell, experts en art, periodistes, ciutadans que un matí s’han llevat amb un Banksy a la façana de casa seva i galeristes que han arrencat murs sencers per vendre la seva obra descobrim múltiples dimensions de l’obra de l’artista urbà.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El documental no treu cap conclusió sobre la seva identitat ni dicta sentència sobre el seu rol en el món de l’art contemporani, però és útil per posicionar-te tu mateix respecte a la seva obra i reflexionar sobre quin paper ha de tenir l’art avui en dia. Amb Banksy, la identitat és el menys important. De fet, veient Banksy most wanted t’adones que fins i tot és millor no saber de qui es tracta. L’important de Banksy són les històries que l’envolten i el debat social, polític, artístic i fins i tot econòmic o comercial que susciten.

Podeu complementar aquest documental amb un altre de la mateixa plataforma Filmin. El precio del arte aprofundeix d’una manera més incisiva en el valor i la funció de l’art al segle XXI. A partir de les entrevistes amb col·leccionistes multimilionaris, els galeristes més prestigiosos i alguns dels artistes contemporanis més reconeguts, el documental es pregunta per què determinades obres aconsegueixen un valor astronòmic, quins factors contribueixen a prestigiar un artista i quina és la funció que té aquest art en la societat actual. El precio del arte es fixa en el procés creatiu d’artistes com Jeff Koons, Larry Poons, Gerhard Richter o Njideka Akunyili Crosby i reflexiona amb ells sobre el preu que adquireixen les seves obres. Fins i tot observa amb alguns d’ells la subhasta d’alguna de les seves peces. Què determina el seu valor final? Què suposa això per a un artista? Com influeix en la seva obra? Qui són els responsables que les seves creacions adquireixin preus exorbitants? “Hi ha gent que sap el preu de tot i el valor de res”, diu Poons. Les excentricitats dels col·leccionistes o el contrast en la manera de treballar entre Poons i Koons són alguns dels aspectes més entretinguts. El precio del arte mostra, de manera descarnada, els vincles entre art i capitalisme, i provoca un cert desencant però també una mirada realista. Ara que molts museus estan més buits que de costum i que és un bon moment per visitar-los, podeu complementar l’experiència amb aquests documentals per adquirir noves perspectives.

stats