Visca el sistema 05/07/2023

Sí que té programa, el PP

2 min
Alberto Núñez Feijoo presentant avui el seu programa electoral

Recuperar el delicte de sedició, endurir les penes contra els enemics de la unitat d'Espanya i anar contra la llengua catalana: aquestes són les mesures estrella del programa del PP per a les eleccions generals del 23-J. Les transcric aquí com a demostració d'un propòsit sincer d'esmena: he escrit en més d'una ocasió que el PP no tenia cap programa de govern, més enllà de difondre falses alarmes i falsos debats empaquetats sota l'etiqueta de sanchismo. I resulta que no és així, que sí que tenen programa.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Tenim, doncs, que Feijóo i el seus volen imposar el bilingüismo cordial gallec a l'escola catalana, a la valenciana i a la balear. En la pràctica, això significa desmuntar els respectius models educatius (que no són idèntics a Catalunya, al País Valencià i a les Balears, per molt que la dreta nacionalista espanyola menteixi afirmant que a tot arreu es practica la immersió lingüística, quan no és així) i anar a una discriminació dels alumnes per llengua. Suposa, per tant, la creació de guetos lingüístics, i l'ús (la degradació) de les aules i els centres d'ensenyament com a lloc per desencadenar-hi una fractura social forçada pels mateixos poders públics, basada en l'enfrontament de llengües, de la qual esperen sortir-ne reforçats. No cal dir que tot plegat és un panorama funest per a tota la comunitat educativa (alumnes, pares, docents). Però ja es tracta d'això: d'espatllar l'escola pública en benefici de la privada i concertada, especialment a les comunitats lingüísticament díscoles que no tenen el castellà com a llengua única, i ni tan sols primera i vehicular. Fa dies que El Mundo editorialitza al respecte: “ocasión histórica” d'acabar amb l'ensenyament en català, deia el diari de capçalera. I en un article d'opinió, el vell conegut José Domingo proposava “pacificar el debate lingüístico” d'una manera dràstica: “es imprescindible que el carácter de lengua oficial y común del castellano se materialice en su reconocimiento como lengua vehicular de enseñanza en todo el sistema educativo”. La cordialitat i la pacificació lingüístiques exhalen un tuf inconfusible d'autoritarisme i de guerra oberta contra la diversitat lingüística. I, repetim-ho, contra l'escola pública.

A banda d'això i de la persecució de referèndums (volen dir un reforç extra de la persecució judicial contra l'independentisme català), el PP promet abaixar impostos, cosa que sempre promet i mai fa (amb Rajoy els van apujar tots, incloent-hi l'IVA, tot just entrar a governar). També derogar les lleis de memòria històrica, per no importunar els franquistes, que tampoc es mereixen tanta canya, pobrets, i canviar la legislació sobre el Tribunal Constitucional i el Poder Judicial per poder controlar el Consell General del Poder Judicial sense incomplir la Constitució, com estan fent els darrers quatre anys, sense conseqüències de cap tipus. Ah, i turisme i construcció en rústic a balquena, perquè cal tenir contents els empresaris que financen el partit. Això sí que és programa, programa i programa.

Sebastià Alzamora és escriptor
stats