29/03/2022

Putin, Trump, periodisme i democràcia

1 min

El govern rus ha forçat el tancament del diari independent Nóvaia Gazeta, dirigit pel premi Nobel de la pau Dimitri Muràtov; ha prohibit Facebook i Instagram; ha bloquejat continguts de Twitter i de YouTube; ha interferit la versió en rus de mitjans internacionals com la BBC, i ha imposat unes restriccions tan severes a la llibertat de premsa que molts corresponsals estrangers han abandonat Moscou. Així és la censura d’aquesta guerra en què la paraula guerra està prohibida.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però la temptació de presentar-se com a únic dipositari de la veritat afecta també el poder polític als països democràtics. Donald Trump va passar-se els quatre anys de la seva presidència dient que els periodistes estaven "entre les pitjors persones" que coneixia. La seva realitat paral·lela a base de "fets alternatius" va tenir èxit fins al dia que va topar amb la crua realitat: havia perdut les eleccions. Com que no podia tolerar-ho, Trump va enviar la gent a assaltar el Capitoli. Ara un jutge federal considera que Trump va cometre, "probablement", els delictes greus d’obstrucció al Congrés i conspiració per cometre frau contra els Estats Units.

El primer dia a la Casa Blanca el portaveu de Trump va dir "S’ha parlat molt als mitjans sobre la responsabilitat de fer rendir comptes a Donald Trump, però a partir d’ara això anirà en les dues direccions: també exigirem responsabilitats a la premsa". Es comença enviant la gent contra els periodistes i s’acaba enviant el poble contra la democràcia.

Antoni Bassas és periodista
stats