13/08/2012

La reforma canvia la cultura empresarial: es disparen els ERO

2 min

Les dades oficials dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) que publiquem avui marquen una acusada tendència al creixement: de fet, si segueix el ritme del primer quadrimestre -i tots els indicadors apunten que serà així-, estaríem parlant de doblar les xifres de l'any anterior. Ara mateix, els treballadors afectats a Catalunya són 41.000, la majoria, però, en EROs temporals. Els acomiadaments definitius afecten 7.000 persones. Aquesta nova situació és el resultat directe de la reforma laboral aprovada pel govern central al febrer, i les xifres encara es poden disparar més quan l'executiu de Rajoy tiri endavant l'anunciat reglament dels ERO que permetrà fer-ne al sector públic en cas d'un 10% de retallada en el pressupost d'un organisme.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Tot plegat ens situa en una nova dinàmica laboral que deixa molt tocada l'acció sindical i que reforça la capacitat de maniobra empresarial. El canvi respon al que feia temps que des de Brussel·les, els mercats i el món acadèmic es recomanava a Espanya com a via per aconseguir una reactivació econòmica. També forma part de les exigències del rescat financer. I, finalment, respon a una vella demanda de les patronals empresarials. Potser -tant de bo- a mitjà termini, tal com diuen els seus defensors, aquesta reforma laboral, contestada al carrer, activarà la creació d'ocupació, però de moment l'efecte està sent exactament el contrari: més gent sense feina, més precarietat, més inseguretat. De manera que la conflictivitat laboral sembla servida per als pròxims mesos.

Si durant anys hem viscut en un context en què prevalia la protecció del lloc de treball per sobre de la viabilitat empresarial, ara s'ha girat la truita. Passa a ser prioritari garantir el futur de les empreses. Però igual com havia existit un cert abús sindical de la legislació anterior, ara ens podem trobar amb el cas contrari. De fet, els jutges ja han hagut de començar a actuar a fons per evitar EROs fraudulents.

stats