05/06/2022

Té sentit regnar 70 anys?

2 min

Per a molts, ni tan sols té sentit regnar. Però aquest debat el deixo per a un altre dia. El que vull, arran del 70è aniversari de la reina ElisabetII d’Anglaterra, és reflexionar sobre el sentit d’un “mandat” tan llarg. La meva opinió és que els càrrecs d’altíssima responsabilitat, que afecten moltes persones (sigui una presidència d’un país, la direcció d’una gran organització global o un regnat), no poden ser exercits per períodes superiors a vint anys, que ja és molt.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El motiu té a veure amb l’evolució de les societats: no em refereixo a l’àmbit tecnològic ni econòmic. Em refereixo a la dimensió social, als canvis i l’evolució dels valors generacionals. Cada generació ve marcada per una sèrie d’esdeveniments viscuts. Ser jove durant la Guerra Civil no té res a veure amb ser-ho durant la Transició, que tampoc té res a veure amb ser jove durant la revolució digital. Entendre el món no és una capacitat independent de la teva edat, depèn de les coses que has viscut quan ets jove. Els valors de cada generació estan molt analitzats pels sociòlegs. Per exemple, fa tres generacions treballar era un privilegi. Fa dues generacions, era una oportunitat per progressar. Fa una generació, era un dret. Per a la generació actual, és una obligació que cal compaginar amb la qualitat de vida. Imagineu un director general de fa tres generacions definint les polítiques laborals d’una empresa amb una majoria de plantilla de la generació actual. De fet, succeeix en moltes empreses i apliquen criteris de la Revolució Industrial al segle XXI.

Algú podria dir que en el cas d’un monarca no cal aquesta adequació entre actualitat governada i vivència generacional, i que un rei o reina és més aviat una institució a preservar, ja que precisament 70 anys de regnat són un avís molt clar: la monarquia està més enllà del vostre món social i de les vostres vivències. No penso així. La monarquia és una institució que, més enllà de la política, ha de representar uns valors socials, una forma d’entendre el món, una forma d’entendre les relacions personals, les estructures familiars... Elisabet II ha fet 70 anys com a reina. Felicitats per a ella, sí. Per als anglesos no ho tinc tan clar. Les imatges de les celebracions semblaven de finals del segle XIX.

stats