24/01/2015

Seqüeles televisives de ‘Ciutat morta’

2 min
Seqüeles televisives de ‘Ciutat morta’

El documental Ciutat morta va suposar un xoc per als espectadors i ens va mostrar una realitat que desconeixíem o simplement intuíem sense donar-hi gaire importància. Però alhora el reportatge ens va deixar un pòsit de dubtes i molts interrogants nous que no es resolien malgrat les dues hores de durada. Dijous a la nit el .Cat de TV3 va plantejar un programa que ajudava a donar algunes respostes i crear un context més divers a la tesi que defensava Ciutat morta. Va ser un molt bon complement al documental que els espectadors vam agrair. Els nou participants en el debat estaven molt ben escollits. Uns perquè eren part implicada en el cas (especialment Carles Martí i Joaquim Forn, que donaven la cara després de les acusacions rebudes per l’Ajuntament de Barcelona en el documental), d’altres perquè actuaven com a experts que permetien donar claus judicials que havien quedat confuses, i algun altre com Marcos González (el portaveu d’Agents de la Policia Local) perquè va quedar ben retratat com a personatge, sobretot quan va perdre els estreps i va apujar el to de veu en un debat que es va mantenir sempre amb un to de respecte molt raonable.

A part de la bona producció pel que fa a convidats, el .Cat va fer una bona recerca de continguts. Va ser una llàstima que l’esposa del Guàrdia Urbà malferit es fes enrere en l’emissió de l’entrevista que havien enregistrat, però la lectura de la carta va ser un dels moments de la nit. També va estar molt bé que Xavier Artigas, codirector de Ciutat morta, cedís les imatges del testimoni anònim que admet conèixer el responsable del llançament del test. Si bé al documental ens vam quedar amb les ganes de veure aquest testimoni i encara ens va sorprendre més saber que el tenien i no l’havien inclòs, un cop vist t’adonaves que el valor periodístic era relatiu i t’explicaven que aquella aportació no tenia cap mena de validesa a nivell judicial.

Feien una mica de nosa els tuits dels espectadors sobreimpresos en pantalla perquè et distreien del relat. Hi va haver moments d’enfrontament dialèctic molt interessants en què cada espectador es va posicionar i formar una opinió pròpia. Malgrat tot, Ciutat morta continua arrossegant molts interrogants. Caldrà veure si serà la justícia o el periodisme qui els resoldrà abans. Però queda clar que dijous a la nit el programa de l’Ariadna Oltra va ser el que esperàvem des d’un inici del .Cat. Allunyar-nos de tertúlies teòriques i retòriques per abordar amb intensitat i profunditat un tema amb els principals afectats.

stats