17/02/2024

TV3 repara el greuge amb la Catalunya del Nord

2 min
Imatge de la inauguració de la nova delegació de TV3 a Perpinyà

Divendres, tant en el Telenotícies migdia com en el Telenotícies vespre, ens informaven que s’havia inaugurat la nova delegació de TV3 a Perpinyà. La notícia és motiu de celebració, sobretot tenint en compte el greuge comparatiu d’haver deixat la Catalunya del Nord sense aquesta seu aquests darrers deu anys. En la informació ens mostraven les imatges de l’acte, amb els càrrecs responsables de la CCMA, encapçalats per Rosa Romà en tant que presidenta del consell de govern de l’ens. Sorprenentment, també hi havia la vicepresidenta del govern i consellera de presidència Laura Vilagrà, i es recollien unes declaracions seves per celebrar la iniciativa. Una presència política que resulta innecessària quan es tracta d’inaugurar una delegació professional. Encara que fos una qüestió estrictament protocol·lària, la independència de la televisió pública de les ingerències polítiques també ha de ser una qüestió formal.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En la informació ens presentaven també la nova delegada, la periodista Laura Bertran, i ens en glossaven el currículum, gairebé com a garantia de competència. A les imatges de la fotografia oficial, per cert, vam poder veure el rètol de la façana de la nova seu, que especificava "Delegació Catalunya Nord". Sorprèn que la televisió pública hagi fet servir la denominació que el seu propi llibre d’estil, el de la CCMA, proposa com a secundària, ja que prioritza l’ús de Catalunya del Nord, amb la preposició, com a denominació principal, d’acord també a la nomenclatura establerta per l’Institut d’Estudis Catalans.

Per acabar-ho d’adobar, el plantejament informatiu d’aquella notícia grinyolava. El Telenotícies ens anunciava la inauguració de la delegació a la Catalunya del Nord, però potser la millor manera d'anunciar-ho hauria sigut posar en marxa la seva tasca informativa i no pas aquella postal promocional per fer el paperot.

Per fer palesa aquesta ampliació de la televisió pública del país, la millor manera de presentar-se a l’audiència era a través de l'exercici del periodisme i no de la promoció. Una manera ambiciosa, professional i moderna de presentar-se i mostrar la seva veritable funció hauria sigut a través d’una primera crònica informativa de Laura Bertran o, si es tractava d’anunciar-se, d’una crònica que tractés els reptes informatius d’aquesta delegació, el que suposa per al territori i per al català, el que pot significar periodísticament per a la televisió pública i per al país, amb veus expertes i persones del territori. En canvi, ens van oferir l’escena de la congratulació i les enhorabones, que aporta ben poc. És evident que forma part d’aquesta dèria de l’autobombo a la qual ens estan sotmetent de manera constant a tota l’audiència del 3Cat, autoexplicant-se i autopublicitant-se fins a l'avorriment. I hem arribat al punt que això també s’ha acabat arrossegant en el Telenotícies i s'ha confós el relat corporatiu i empresarial amb el relat periodístic.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats