País Valencià 09/10/2020

La Comissió Nou d’Octubre reclama la "fi de la discriminació del valencià" i de "l'espoli fiscal"

Una concentració antifeixista a la plaça de l'Ajuntament de València ha tancat les mobilitzacions

Daniel Martín
2 min
Concentració de la Comissió Nou d'Octubre a a les portes de les Corts Valencianes

ValènciaLa Comissió Nou d’Octubre ha reclamat aquest divendres la "fi de l’espoli fiscal" i de la "discriminació del valencià" en l’administració, l’aprovació d’una llei d’igualtat lingüística i la reciprocitat de les ràdios i televisions que emeten en català. Ho ha fet en una concentració convocada amb motiu de la celebració de la diada del País Valencià i marcada per les restriccions que imposa la pandèmia del coronavirus.

Sota el lema Drets, autogovern, llengua, les formacions progressistes, sindicats i entitats culturals que integren la comissió s’han manifestat a les portes de les Corts Valencianes en una concentració en la qual només han participat els principals dirigents de les organitzacions. "La responsabilitat que recomana la situació de pandèmia ens ha portat a pensar una diada diferent. Però responsabilitat no és sinònim de silenci ni de renúncia", ha dit Toni Gisbert, secretari general d’Acció Cultural del País Valencià i encarregat de la lectura del manifest.

La Comissió Nou d’Octubre ha denunciat que des de l’inici de la pandèmia el País Valencià ha patit "desplegaments policials i militars sense utilitat sanitària, invasions de competències autonòmiques no justificades i la desaparició de les llengües cooficials de les comunicacions sanitàries". A més, han criticat que l’executiu estatal hagi posposat un nou model de finançament i hagi "prolongat l’ofec econòmic de la Generalitat valenciana i, amb ell, el de la nostra sanitat, els nostres serveis socials i la nostra educació".

Les entitats convocants també han refermat la seva "voluntat de construir el País Valencià com a subjecte de sobirania" i han denunciat les agressions d’organitzacions "feixistes que ens ataquen violentament, any rere d'any, volent negar els nostres drets socioculturals i el nostre dret a decidir."

"Repetim una vegada més que necessitem una llei d’igualtat lingüística, la fi de la censura de TV3 amb la plena reciprocitat de les ràdios i televisions que emeten en valencià, la plena participació en l’Institut Ramon Llull i la no discriminació del valencià en les comunicacions oficials, institucionals, administratives i sanitàries", ha conclòs Gisbert abans d'enumerar les organitzacions que conformen la Comissió Nou d'Octubre. Es tracta de les entitats Acció Cultural del País Valencià, Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc, Ca Revolta, Decidim, Escola Valenciana, Fundació Nexe, Plataforma per la Llengua i Societat Coral El Micalet; els sindicats d'estudiants Bloc d’Estudiants Agermanats i A Contracorrent; els sindicats CCOO-PV i Intersindical Valenciana, i els partits Compromís, Esquerra Republicana del País Valencià, Esquerra Unida i Podem.

Concentració antifeixista

Per altra banda, convocades per la Coordinadora Obrera Sindical (COS), diverses formacions independentistes i antifeixistes com Arran s'han concentrat aquesta tarda a la plaça de l'Ajuntament de València en la que ha sigut una de les mobilitzacions més nombroses de la jornada. Els assistents han cridat lemes com "Guillem Agulló, ni oblit ni perdó!", "Els carrers seran sempre nostres!" o "València serà la tomba del feixisme!"

stats