País Valencià 23/07/2015

L'IVAM reflexiona sobre l'oposició al franquisme dels moviments artístics valencians

Una exposició amb més de 200 obres de col·lectius com l'Equip Crònica i l'Equip Realitat mostra l'avantguarda figurativa de la València dels anys 60 i 70

Ara / Efe
2 min
Pintura de l'Equip Realitat caricaturitzant el reeixit programa de TVE dels anys 60 'Reina por un dia'. / IVAM

ValènciaUnes 200 obres analitzen en l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) la labor combativa contra el franquisme que van realitzar grups d'artistes sorgits a València al final del règim a través de pintures, gravats, revistes, còmics i documentals en la mostra 'Col·lectius artístics a València sota el Franquisme 1964-1976'.

La mostra 'Col·lectius', inaugurada aquest dijous al museu valencià, ha pres com a referència l'interval temporal comprès entre 1964 i 1976 per ensenyar al púbic collages, pintures (acrílics i olis), linogravats, pel·lícules, còmics, revistes, postals, fullets i fins a discos d'iniciatives artístiques que van sorgir en aquests dotze anys, com el trio format per Manuel Boix, Artur Heras i Rafael Armengol (1964).

També es mostren treballs dels col·lectius Estampa Popular (sorgit el 1964), Equip Crònica (1964), Equipe Realitat (1966), Antes del arte (1968), Ara (1970), Grupo Bulto (1972), Equip Escapulari-O (1972) i Col·lectiu de Pintors del País Valencià (1976).

L'exposició està dividida en onze seccions temàtiques, com la ironia i la sàtira de la bona vida que venia la propaganda franquista ("Vostè pot viure bé"), la imatge estereotipada de com havia de ser la dona espanyola del moment ("Reina per un dia"), l'assimilació critica entre els valencians del Pop art americà ("Knok! Riiing! Bang!") i la fascinació del franquisme per la pintura barroca ("Quadres d'Història").

Una altra secció està dedicada als "Quadres de guerra", que reflexiona sobre la iconografia que utilitzava el règim franquista per enaltir el bàndol vencedor; una altra dedicada als llibres, editorials i llibrers que van publicar i difondre publicacions contra el règim; i altres tres seccions dedicades a l'estudi de col·lectius artístics poc coneguts com Antes del arte, Grup Ara, GrupoBulto o Grup Escapulari-O.

Sobre la mostra, el director de l'IVAM, José Miguel García Cortés, ha apuntat que "és de primera qualitat" i que en ella "es veu aspectes fonamentals del que l'IVAM vol ser", com "demostrar que vol estar arrelat en el seu context i subratllar als artistes que han viscut èpoques i aspectes fonamentals per a l'art i la cultura valenciana i espanyola".

Aquesta exposició, que compta amb el suport de la Universitat de València i les Corts Valencianes, s'ha presentat i inaugurat just el dia que s'ha conegut que un jutjat de València està investigant les possibles irregularitats comeses pel museu durant el mandat de Consuelo Císcar i que podrien haver suposat la compra d'obres d'art per un valor molt superior al de mercat, segons va revelar un informe de la Intervenció de la Generalitat Valenciana i que ha estat aportat a la causa per la Fiscalia.

stats