Crisi al Botànic
País Valencià 06/07/2022

L'aprovació de la taxa turística torna a dividir el govern valencià

El debat de la norma testarà la cohesió i la salut del Consell després de la dimissió de Mónica Oltra

2 min
El president del govern valencià, Ximo Puig, la vicepresidenta primera, Aitana Mas, i el vicepresident segon, Héctor Illueca.

ValènciaEl PSPV dubta ara si cal aprovar la taxa turística que socialistes, Compromís i Unides Podem van acordar implantar el desembre passat i que la setmana que ve es debatrà a les Corts Valencianes. Amb aquest canvi, la formació que lidera el cap del Consell, Ximo Puig, ha obert la porta a desdir-se del pacte tancat amb els seus socis de govern durant la negociació dels pressupostos d'aquest any.

L'encarregada d'avançar el possible canvi de posició ha sigut la portaveu socialista al Parlament autonòmic, Ana Barceló, que ha defensat que el context econòmic no és el mateix que quan es va signar l'acord, sobretot a causa de les conseqüències de la invasió d'Ucraïna, i que abans de prendre una decisió definitiva aquesta setmana es reuniran amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies Valencians, entitat que els "ha demanat una reunió –trobada en la qual també participaran representants de Compromís i Unides Podem–" per saber el que opinen sobre la norma els alcaldes.

Per a Compromís, i segons ha expressat la seva portaveu a les Corts, Papi Robles, els pactes estan per "complir-se". En aquest sentit, Robles ha recordat que durant la negociació de la mesura els valencianistes ja van cedir acceptant que la taxa fos voluntària i introduint una moratòria d'un any per a la seva aplicació. En la mateixa línia, el coportaveu d'Unides Podem, Ferran Martínez, ha demanat als socialistes "coherència i estabilitat" i ha destacat que la fórmula d'una taxa voluntària va ser una "proposta del PSPV", que la seva formació i Compromís van acceptar a contracor, ja que preferien que fos obligatòria per a tots els municipis.

El debat sobre la norma pot convertir-se en el primer gran debat entre els tres socis del govern valencià després de la dimissió de la líder de Compromís, Mónica Oltra, i esdevenir el primer examen que testi la cohesió i la salut del Consell.

stats