País Valencià 09/03/2022

Arxiven l’expedient dels dos policies de Benidorm que van ser gravats increpant una dona transsexual

Els agents van ser suspesos de les seves funcions durant 44 dies

Daniel Martín
2 min
Una patrulla de la Policia Nacional en una imatge d'arxiu

ValènciaLa direcció general de la Policia hauria arxivat l'expedient disciplinari de dos policies nacionals de la comissaria de Benidorm (Marina Baixa), obert després de la difusió d'un vídeo en el qual els agents –que van ser suspesos de les seves funcions durant 44 dies– apareixien increpant una dona transsexual. Segons un comunicat del sindicat Confederación Española de Policía, l'expedient s'ha tancat al considerar-se acreditat que "no es va produir mala praxi" en l'actuació dels agents durant la detenció de la dona que estava acusada d'atemptat contra un representant de l'autoritat.

En concret, i segons ha explicat aquest sindicat policial, que ha defensat jurídicament els dos agents, la resolució conclou que els empleats públics "es van limitar a utilitzar la força física usant els elements de dotació que portaven" per "reduir i emmanillar" una persona que s'havia oposat a la detenció, "havia intentat agredir-los amb puntades de peu i manotades i els havia arribat a llançar escopinades”.

En el document d'arxiu es reconeix també que el que es va difondre en les xarxes socials va ser un “enregistrament parcial dels fets”, triat de tal forma que va provocar un judici públic esbiaixat de l'actuació policial.

Vídeo del moment que dos agents comencen a insultar la dona trans

Al vídeo, difós el maig del 2020, s'observa com una patrulla de la Policia Local de Benidorm passa amb el vehicle pel costat de la dona, que camina pel carrer, i un dels dos agents comença a insultar-la. "De dia ets encara més lleig, ets horrible", li diu el policia. "Què feu ara que no podeu halar polles ni robar? Com viviu?", afegeix.

L'ARA s'ha posat en contacte amb la Policia Nacional i la Delegació del govern per intentar esclarir si més enllà dels incidents durant la detenció, la sanció als agents pels insults a la dona es van considerar saldats amb els 44 dies de suspensió, però fins ara no ha obtingut resposta.

stats