Manifestacions Nou d'Octubre
País Valencià 09/10/2022

Els carrers de València demanen sobirania

Les manifestacions de la Comissió Nou d'Octubre han estat un clam a l'autonomia i a la defensa de la llengua

Rafa Nogués
1 min
Integrants de la Comissió Nou d'Octubre durant la manifestació

ValènciaGuanyem sobirania, Decidim un País Valencià lliure o La llengua l'hem de guanyar dia dia ha estat alguns dels lemes que s'han pogut llegir pels carrers de València durant les manifestacions organitzades per la Comissió Nou d'Octubre. Com ja és habitual, els manifestants s'han concentrat a la Plaça de San Agustí, on les principals personalitats polítiques han aprofitat per fer declaracions i on s'han anat desplegant a poc a poc les proclames dels diferents sindicats, associacions i partits. "Estem ací per reclamar l'espai de sobirania republicana valenciana", ha declarat Marta Villalta, secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Villalta ha estat acompanyada per Gabriel Rufián, diputat d'ERC al Congrés i de Joan Barberà, president d'Esquerra Republicana del País Valencià.

L'autogovern, la solució a la qüestió de l'infrafinançament i la defensa de la llengua i el seu ús han estat els eixos centrals de les manifestacions, seguint la tendència que ha iniciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, durant el seu discurs en l'acte institucional al Palau de la Generalitat aquest matí.

Manifestacions tranquil·les

Les manifestacions s'han dut a terme pacíficament i sense cap incident- a diferència de la processó cívica on grups d'ultradreta han intimidat alguns membres de Compromís-. Les autoritats organitzadores parlen de "milers de persones", tot i que la separació entre manifestacions ha dificultat els càlculs. "Teníem pactat anar junts, però la policia ens ha separat. S'han mostrat molt autoritaris", ha confirmat al diari ARA Toni Gisbert, secretari i portaveu de la Comissió Nou d'Octubre. Des de l'agrupació de sindicats, associacions i partits s'han mostrat "molt contents" amb les xifres de participants i agraeixen el fet de que no hagi ocorregut cap incident.

stats