País Valencià 20/09/2017

Sis concentracions al País Valencià condemnem "la intervenció de les institucions catalanes"

Les protestes han denunciat "la greu erosió de la democràcia" i han manifestat la seva "solidaritat"

Daniel Martín
2 min
Un grup de manifestants exhibeixen pancartes a la concentració de València.

ValènciaSis concentracions a les ciutats d'Alacant, Alcoi, Castelló, Elx, Pedreguer i València han reunit aquesta vesprada sota el lema 'Democràcia' a més d'un miler de ciutadans per condemnar "la intervenció de les institucions catalanes" per part del govern central. En la protesta celebrada a la ciutat de València, on han participat centenars de ciutadans, s'han escoltat consignes en favor de la "llibertat d'expressió", la "democràcia" o de "solidaritat amb el poble català", així com en defensa de la "independència" i "els Països Catalans".

Les concentracions han estat convocades per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i posteriorment secundades per entitats com Escola Valenciana, representada pel seu president, Vicent Moreno, sindicats com la Intersindical Valenciana, amb el seu portaveu, Vicent Mauri, al capdavant, o plataformes com Decidim País València o Va de Democràcia.

El coordinador d'ACPV, Antoni Gisbert, ha explicat que amb aquestes mobilitzacions el poble valencià pretén solidaritzar-se amb la ciutadania catalana "perquè s'està produint una emergència democràtica on s'estan vulnerant drets fonamentals com el de manifestació, llibertat d'expressió i pluralitat política".

La pancarta d'Acció Cultural del País Valencià amb el lema 'Democràcia'.

Suport d'ERPV, Bloc i Podem

Les concentracions també han rebut el suport de partits com Esquerra Valenciana o Esquerra Republicana del País Valencià, encapçalada pel seu president, Josep Barberà. Precisament, Barberà ha criticat "la indiferència que molts líders polítics valencians han mostrat fins ara", i ha assegurat que "els demòcrates no podem estar callats davant la repressió policial". El dirigent republicà també ha anunciat que la seva formació ha sol·licitat mitjançant un escrit adreçat a tots els grups parlamentaris presents a les Corts Valencianes, l'aprovació d'una declaració de condemna de les actuacions dutes a terme per l'Estat a Catalunya i de suport a la celebració del referèndum.

Concentració davant la delegació del govern a la ciutat de València.

Per la seva banda, el Bloc Nacionalista Valencià, després de vàries reunions mantingudes aquest migdia i a primeres hores de la vesprada, finalment ha decidit donar suport a les concentracions. En representació de la formació valencianista, a la protesta de la ciutat de València han acudit, entre d'altres dirigents, el portaveu en les Corts, Fran Ferri, i la secretaria general, Àgueda Micó, que ha rebutjat les acusacions de Barberà sobre una "excessiva prudència" per part de les formacions progressistes i valencianistes. Micó ha assegurat que "tothom és molt conscient d'allò que passa a Catalunya, però nosaltres som un partit de govern i, per tant, dediquem el nostre esforç a explicar les nostres polítiques. Ara bé, sempre hem mantingut un posicionament a favor del dret a decidir i, en aquesta ocasió, de la democràcia".

Per part de Podem també ha acudit a la protesta el seu secretari general, Antonio Estañ, i la portaveu adjunta a les Corts Valencianes, Fabiola Meco. Una altra de les presències destacades ha estat la del col·lectiu independentista Arran que ha optat pel lema 'Hem nascut per vèncer'.

stats