Compromís concorrerà amb Sumar a les eleccions europees

La coalició valenciana comptarà amb el tercer lloc de la llista

ARA
1 min
Les dirigents de Compromís i Sumar, Àgueda Micó i Yolanda Díaz, en un acte conjunt de les dues formacions.

ValènciaCompromís es presentarà junt amb Sumar a les pròximes eleccions europees, del mes de juny, en una candidatura que encapçalarà Estrella Galán, directora general de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (Cear). La coalició valenciana, que ara ha d'escollir el seu representant en un procés de primàries, ocuparà el tercer lloc de la llista.

L'anunci s'ha produït després que les dues formacions hagin arribat a un acord aquest dijous que ha tancat diverses setmanes de complexes negociacions. El pacte s'ha produït just abans de l'executiva de Compromís que avui sotmetrà a votació la candidatura a les europees i el reglament de primàries que ha de triar els seus representants.

L'acord s'ha assolit després que, durant les últimes setmanes, diverses veus de Compromís fessin públic que el seu requisit per al pacte era ocupar "un lloc d'eixida en la llista" i que remarquessin que, en cas contrari, no tancaven la porta a concórrer en solitari. Tot i que inicialment des de la coalició valencianista explicaven que es conformarien amb el quart lloc de la llista, l'empitjorament de les perspectives de la candidatura ha fet que reclamessin el tercer. Des de Sumar s'havien limitat a prometre una candidatura "àmplia" i "guanyadora" i a receptar discreció en les negociacions.

Amb aquesta decisió, Compromís manté la seva aliança amb Sumar, que es va iniciar a les passades eleccions estatals. És una decisió contrària a la de Més per Mallorca, que ara fa unes setmanes es va desmarcar de la plataforma electoral que encapçala la ministra Yolanda Díaz i va anunciar que concorrerà amb Ara Repúbliques, que inclou Esquerra, Bildu i el BNG. 

stats