Igualtat lingüística
País Valencià 25/11/2022

Compromís demana canviar la llei general de Sanitat per garantir l'atenció en les llengües oficials

La coalició reclama que la norma estatal reconegui els drets lingüístics dels pacients

Ara
2 min
Membres de la Plataforma per la Llengua davant del centre de salut Joan Llorens de València

ValènciaEl grup parlamentari Compromís ha registrat a les Corts una proposició no de llei perquè el Parlament valencià insti el govern espanyol a modificar la legislació estatal per "acabar amb la vulneració de drets lingüístics que nombrosos usuaris de la sanitat estan patint al territori valencià".

Concretament, Compromís reclama que es canviï l'article 10.1 de la llei 14/1986 general de sanitat per introduir els drets lingüístics entre els drets que assisteixen els pacients en la seva relació amb les administracions públiques sanitàries. L'objectiu de la mesura és, segons la coalició, que tots els ciutadans siguin atesos en qualsevol de les seves llengües oficials del seu territori.

En aquest sentit, la diputada Nathalie Torres ha destacat com "en els darrers mesos s'han denunciat múltiples casos de vulneració dels drets lingüístics en centres sanitaris valencians" i com nombrosos pacients "s'han vist en situacions molt desagradables perquè se'ls ha negat l'atenció pel simple fet de parlar valencià". "Han transcendit els fets ocorreguts a Benilloba, Alfafar, Quart de Poblet o Alacant perquè s’han denunciat públicament, però n’hi ha molts altres que no es denuncien, cosa que no significa que no existisquen", ha emfatitzat Torres.

La dirigent valencianista també ha assenyalat que, d’acord amb l'Estatut d’Autonomia, "el valencià és llengua pròpia i, juntament amb el castellà, llengua oficial, de conformitat amb el que disposa la Constitució". "Per això, ningú no pot ser discriminat per raó de llengua, i usar el valencià és un dret de les ciutadanes i dels ciutadans com també una obligació de l’administració garantir-ne l’ús normal i oficial", ha emfatitzat.

Des de Compromís han destacat, també, que el codi del Consell de Col·legis Mèdics Valencians estableix en el seu article 4 els deures a què estan obligats els metges en la pràctica de la seva professió, i que aquests inclouen que el treballador sanitari "ha d'atendre amb la mateixa diligència i sol·licitud tots els pacients, sense cap discriminació".

En aquest mateix sentit, la coalició valencianista ha assenyalat que la mateixa llei general de sanitat disposa que l'accés i les prestacions sanitàries s'han de realitzar en condicions d'igualtat efectiva "sense que [cap pacient] pugui ser discriminat pel seu origen racial o ètnic, per raó de gènere i orientació sexual, de discapacitat o de qualsevol altra circumstància personal o social".

stats