País Valencià 09/10/2021

Compromís reclama el cessament de la delegada del govern per haver-li impedit participar en la processó cívica del Nou d'Octubre

El ministeri de l'Interior afirma que els seguidors valencianistes han intentat accedir a la marxa des d'un punt no autoritzat

2 min
Els seguidor de Compromís que no han pogut participar en la processó cívica del Nou d'Octubre

ValènciaCompromís ha reclamat el cessament de la delegada del govern espanyol al País Valencià, Gloria Calero, per "haver impedit participar els seus seguidors, així com als del PSPV i Unides Podem" en la tradicional processó cívica del Nou d'Octubre a València. Segons han explicat fonts de la coalició a l'ARA, els agents els han negat l'opció d'incorporar-se a la marxa adduint que estaven en un punt on "la tanca no podia obrir-se per motius de seguretat" malgrat ser el lloc on haurien estat citats per la "Delegació del govern espanyol i la policia local".

Des del ministeri de l'Interior han rebutjat aquestes acusacions i han responsabilitzat de la situació un possible error de l'Ajuntament de València. "En la reunió de seguretat es van delimitar els punts d'accés. Si l'Ajuntament, que és qui organitza la processó cívica, ha comunicat malament el lloc, ho lamentem, però no ha sigut un error de la policia", han defensat fonts de la Delegació del govern a l'ARA. Sobre aquesta afirmació, des de Compromís han reiterat que havien estat citats per "la policia local de València" però també "per la Delegació del govern".

El desacord entre els agents i els militants valencianistes s'ha reproduït quan els seguidors de Compromís s'han traslladat al lloc des del qual sí que havien pogut accedir els simpatitzants "del Partit Popular, Ciutadans, Vox i grupuscles d'extrema dreta", segons el relat dels representants de la coalició, moment en el qual, de nou, la Policia Nacional els hauria barrat el pas adduint que ja era "tard". Des de la Delegació del govern espanyol han defensat que els agents havien rebut la consigna de ser molt estrictes en el compliment de les directrius de seguretat per evitar els incidents d'altres anys, i que aquesta ordre explicaria la seva fermesa.

No ho veuen així des de Compromís, que reiteren que han patit una situació "intolerable, que ataca de ple els drets democràtics fonamentals" i que "mai abans s'havia produït". Els valencianistes acusen la Policia Nacional d'aplicar "un clar criteri polític deixant passar a uns i mantenint retinguts sense cap motiu a uns altres".

Denúncia de Compromís

La d'avui és la segona ocasió en la qual Compromís ha reclamat el cessament de la delegada del govern espanyol al País Valencià, Gloria Calero. La primera es va produir arran de les càrregues policials i la detenció de vuit persones de diverses protestes contra la "violència policial" i l'empresonament del músic Pablo Hásel.

stats