País Valencià 15/07/2021

El judici sobre el pla urbanístic d'Alacant es resol amb dues multes per a Díaz Alperi i Enrique Ortiz

La sala ha absolt la també exprimera edil Sonia Castedo per prescripció del delicte

Daniel Martín
3 min
Els exalcaldes d'Alacant Sonia Castedo i Luis Díaz Alperi, moments abans de l'inici del judici sobre les presumptes irregularitats del PGOU d'Alacant

ValènciaL'Audiència d'Alacant ha condemnat al pagament de multes de 6.000 i 18.000 euros, respectivament, l'exalcalde de la ciutat Luis Díaz Alperi i l'empresari Enrique Ortiz com a autors d'un delicte de suborn durant la tramitació del pla d'ordenació urbana (PGOU) d'Alacant, en el conegut com a cas Brugal. En canvi, la sala ha absolt la també exprimera edil Sonia Castedo i cinc acusats més per falta de proves, per la prescripció dels delictes de corrupció d'autoritats o funcionaris públics, tràfic d'influències, prevaricació, revelació de secrets i aprofitament d'informació privilegiada i per la retractació del constructor que inicialment havia arribat a un pacte amb la Fiscalia Anticorrupció pel qual es declarava culpable.

Els fets jutjats es remunten als anys 2008, 2009 i 2010, quan es va elaborar l'últim PGOU d'Alacant. Va ser aleshores quan, segons ha dictaminat com a fets provats la sentència, l'agost del 2008 Díaz Alperi va visitar l'illa grega de Creta amb un avió privat per import de 36.000 euros, sense que s'hagi pogut demostrar qui va pagar l'estada. El Nadal del mateix any, Castedo va rebre el regal d'una jaqueta de luxe abonada per Ortiz. En el cas de l'exalcalde, la sala creu que Díaz Alperi va gaudir del viatge “en atenció al càrrec polític” que ostentava. En el de l'exprimera edil, tot i considerar que el suborn passiu va existir, les tres magistrades del jutjat d'instrucció número cinc de l'Audiència d'Alacant han determinat que el presumpte delicte, que es va produir només set mesos abans del del seu company de partit, ha prescrit.

En la sentència es recull que els dos expolítics i el constructor mantenien una relació d'amistat, que incloïa trobades i viatges a ciutats com Andorra i Eivissa, on participaven les famílies dels tres investigats, i que es van produir durant la tramitació del pla d'ordenació urbana d'Alacant.

L'absolució en la majoria dels delictes s'ha produït perquè les jutges han declarat la nul·litat de les pròrrogues de les escoltes fetes a la dona d'Enrique Ortiz i han invalidat les proves recollides en alguns registres perquè havien sigut ordenats per investigar fets d'una altra de les branques del cas Brugal. És per això que, en línies generals, el tribunal considera que no existeixen prou proves per afirmar que els exalcaldes Díaz Alperi i Castedo van facilitar informació reservada sobre el planejament urbanístic ni que van influir en tècnics i funcionaris per beneficiar Ortiz a canvi de diferents obsequis i regals. Entre els fets investigats s'ha inclòs la compra de dos immobles per part de les filles de Díaz Alperi, que les magistrades han descartat que abonés el constructor.

La retractació d'Enrique Ortiz

Un dels elements clau en la sentència es va produir a l'inici del judici, quan el tribunal va acceptar la retractació d'Enrique Ortiz, després que mesos abans el constructor arribés a un pacte de conformitat amb la Fiscalia Anticorrupció. En l'acord Ortiz es declarava culpable i acceptava pagar 1,6 milions d'euros de multa i dos anys de presó.

El canvi de l'estratègia de l'empresari va tenir lloc dues setmanes després que l'Audiència d'Alacant absolgués els 34 acusats de la causa principal del cas Brugal que investigava la presumpta trama en la gestió dels contractes de recollida de fems i neteja d’Oriola (Baix Segura), en la qual estaven investigats els exalcaldes del Partit Popular Mónica Lorente i José Manuel Medina i l'empresari Ángel Fenoll. La decisió judicial es va sustentar en la nul·litat de les gravacions aportades, ja que, segons els magistrats, vulneraven els drets fonamentals dels investigats. Una mesura que els acusats confien que també es produeixi en el judici iniciat avui.

stats