País Valencià 23/10/2013

L'oposició creu que el PP vol revifar el conflicte lingüístic amb els canvis que vol aplicar en l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

El Partit Popular justifica la reducció del nombre d'acadèmics com una mesura d'estalvi que també vol aplicar a altres òrgans d'autogovern

Acn
3 min

ValènciaEl Partit Popular ha tombat aquest dimecres a les Corts Valencianes dues esmenes a la totalitat de l'oposició contra la reducció de membres de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que passarà de 21 a 11, i comportarà derogar la llei actual per elaborar-ne una de nova.

Aquest és el punt de conflicte entre govern valencià i oposició, que lamenta que la reducció arribi dos anys abans que l'AVL passi a renovar els membres de manera autònoma, sense intervenció dels polítics. L'oposició assenyala que és un intent del PP de controlar la institució i revifar el secessionisme lingüístic en una institució que defensa la unitat de la llengua.

El conseller valencià de Governació, Serafín Castellano, ha estat l'encarregat de defensar el projecte de llei de reducció de membres, aprovat el passat mes de juny pel ple del govern valencià. Castellano ha dit que la reducció de membres no menyscabarà les funcions i competències de l'AVL, però que s'haurà de modificar la llei per alterar les majories, atès que hi haurà menys acadèmics.

El diputat de Compromís Josep Maria Pañella ha presentat l'esmena a la totalitat per part del seu grup i ha titllat la modificació de "mentida", ja que, en la seva opinió, el que busca no és l'estalvi, sinó "nomenar de nou tota la institució". Pañella ha dit que és una "maniobra electoralista" en l'estratègia del PP de "mobilitzar contra l'enemic", en referència a un possible pacte d'esquerres que governi al País Valencià el 2015.

El diputat nacionalista ha recordat que l'AVL va ser creada l'any 1998 amb l'objectiu de superar el conflicte lingüístic, perquè "el valencià ha de ser motiu d'unió i no de divisió", i que l'obligació del govern és "promoure'n l'ús social".

En una línia semblant, el diputat d'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) Lluís Torró ha dit que "el valencià no és polític sinó científic", i ha lamentat que el principal valor de l'organisme era que als 15 anys de la seva creació, el 2015, la renovació de membres seria votada pels mateixos acadèmics i no per les Corts Valencianes.

Torró ha recordat el dictamen del Consell Jurídic Consultiu en contra d'aquesta reducció i ha dit que no és més que "un intent per revifar el conflicte", i ha afegit: "Volen carregar-se el consens per la llengua". EUPV ha presentat una esmena a la totalitat que també ha estat rebutjada.

El diputat del PP Fernando Giner s'ha mostrat favorable a la reducció i ha al·legat motius econòmics. Giner ha remarcat que amb la nova llei "no es vol canviar res, només reduir membres", i ha dit que en aquests moments el context econòmic exigeix que les institucions s'adaptin. Sobre el conflicte lingüístic i la unitat de la llengua, Giner ha dit que "la llengua no la fan els il·luminats, la fa el poble, no crec en eixa pseudociència".

El diputat ha afegit que "els acadèmics el que han de fer és normativitzar i adequar-se a la llengua del poble i no anar-se'n lluny, cap a dalt, a buscar altres llocs i exemples [en referència a Catalunya]".

Després d'aquest primer punt de l'ordre del dia del ple celebrat avui a les Corts Valencianes, la cambra també ha debatut sobre la reducció d'altres òrgans d'autogovern, com són el Consell Jurídic Consultiu, el Consell Valencià de Cultura, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Comitè Econòmic i Social. La mesura suposa la reducció d'un 45% dels membres d'aquestes institucions.

stats