País Valencià 27/06/2018

Detingut el president de la Diputació de València per irregularitats en la contractació de directius

La policia investiga les actuacions de Jorge Rodríguez a l'empresa pública Divalterra

Daniel Martín
2 min
El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, arriba a l'ajuntament d'Ontinyent custodiat per agents de la UDEF

ValènciaLa policia ha detingut aquest matí el president de la Diputació de València i alcalde d'Ontinyent (Vall d'Albaida), el socialista Jorge Rodríguez, i cinc persones més per irregularitats en la contractació de directius en l'empresa pública Divalterra, una entitat amb prop de 650 treballadors, la majoria, brigadistes forestals. A més de Rodríguez, els detinguts són el seu cap de gabinet, Ricard Gallego; un dels seus assessors, Manuel Reguart; el lletrat i secretari del consell d'administració de l'entitat, Jorge Cuerda, i els dos gerents de l'empresa pública, Xavier Simón i Agus Brines.

Agents de la unitat central de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) han fet avui escorcolls a la Diputació de València, a l'Ajuntament de Ontinyent i a la seu social de Divalterra. El magistrat instructor ha autoritzat també l'entrada i l'escorcoll en diverses cases particulars: la del president de la Diputació i la dels altres investigats.

En el dispositiu, que s'ha activat a les 7.30 h, hi han participat, a més dels agents de la UDEF desplaçats des de Madrid, efectius de la unitat central de ciberdelinqüència i de la Prefectura Superior de València.

Tal com ha informat el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià mitjançant un comunicat, la causa, batejada com a Alqueria, es va obrir després de la denúncia interposada per la Fiscalia Anticorrupció de València, i s'hi investiguen irregularitats en la contractació de personal d'alta direcció a Divalterra el 2015, que podrien suposar delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics.

El PP i Cs demanen la dimissió de Rodríguez

Les reaccions polítiques han oscil·lat entre la cautela reclamada per les formacions que sustenten el govern a la Diputació de València (PSPV, Compromís, Esquerra Unida i Podem) i l'exigència de dimissió de Rodríguez feta pel Partit Popular i Ciutadans.

El PSPV i Compromís han qualificat de "desproporcionat" el dispositiu policial desplegat i han demanat cautela fins que s'aclareixi el grau d'implicació dels detinguts. Per contra, des de Podem han avançat que sol·licitaran la dimissió de Rodríguez si es confirmen les acusacions.

Per la seva banda, el president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha apel·lat a la prudència fins que es conegui "tota la informació i les conseqüències des del punt de vista jurídic".

Per a la vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra, l'operació Alqueria apunta a "alguna cosa seriosa i lletja" i ha admès que les notícies com aquestes són "preocupants i desoladores".

Ciutadans confirma la investigació

El representant de Ciutadans al consell d'administració de Divalterra, Jorge Ochando, ha explicat avui que la Fiscalia Anticorrupció va informar la formació taronja que la policia ja estava investigant l'empresa pública quan Cs va interposar una denúncia per irregularitats en el nomenament d'alts càrrecs a la Diputació de València.

"La fiscalia ens va contestar que acceptava [la denúncia] i que es va acumular a unes actuacions prèvies que ja estaven fent a Anticorrupció. El que no sabem és si estaven relacionades amb aquest mateix cas que nosaltres denunciem o eren altres tipus d'actuacions que podrien estar investigant", ha subratllat Ochando.

stats