País Valencià 26/05/2019

L'esquerra revalida la majoria a València i conserva Castelló, però perd Alacant

Vox ha aconseguit representació a les tres capitals valencianes i serà clau a Alacant

Daniel Martín
2 min
L'alcalde de València, Joan Ribó, celebrant la victòria electoral acompanyat de la líder de Compromís, Mónica Oltra

ValènciaLes forces d'esquerra han revalidat la majoria aconseguida el 2015 a València i Castelló de la Plana, però han perdut la d'Alacant. El suport als 'governs del canvi' també s'ha repetit a Elx, la tercera ciutat més poblada del País Valencià, i en d'altres de ben simbòliques com Gandia.

A València, en una nit d’infart com la del 28 d’abril, Compromís ha obtingut 10 regidors i un 27,44% dels vots, i el PSPV 7 i un 19,24%. El resultat els permet sumar els 17 representants necessaris per aconseguir la majoria i revalidar l’alcaldia del valencianista Joan Ribó. El resultat ha convertit la capital valenciana en el principal feu de Compromís, que ha sigut capaç de passar en només vuit anys d'una implantació testimonial a ser la força més votada de la ciutat.

Tot i l'alegria per la victòria, el triomf ha sigut ajustat. De fet, el bloc conservador s'ha quedat a 255 vots dels sufragis aconseguits pel PSPV i Compromís, després que Unides Podem-Esquerra Unida hagi quedat fora del consistori a diferència del 2015, quan va obtenir tres representants. El PP ha aconseguit 8 regidors, Ciutadans 6 i Vox 2, de manera que sumen 16 representants, un menys que la suma del PSPV i Compromís.

En el cas d'Alacant, els partits de dretes sumen la majoria necessària gràcies als 9 regidors del PP (i un 29,34% dels vots), els 5 de Ciutadans (amb un 16,54%), i els 2 de Vox (amb un 6,38%), així que superen àmpliament els 15 necessaris per governar. Els populars van arribar a l'alcaldia el 2018, després que Luis Barcala guanyés una moció de censura contra el socialista Gabriel Echávarri, i ara podran continuar governant gràcies a l’entrada de Vox.

Pel que fa a Castelló de la Plana, el PSPV ha aconseguit 10 regidors (i un 34,78%), Compromís 3 (i un 11,66%) i Unides Podem-Esquerra Unida 2 (un 6,55%), de manera que superen àmpliament els 14 representants necessaris per aconseguir la majoria i revalidar el conegut com a pacte del Grau, que encapçala la socialista Amparo Marco. A la capital de la Plana, igual que a les tres capitals valencianes, Vox ha aconseguit representació, en aquest cas 1 regidor.

En el cas d’Elx, la tercera ciutat del País Valencià pel que fa a població, l’esquerra ha revalidat de manera ajustada el govern i amb un 91% dels vots escrutats el PSPV ha aconseguit 12 regidors i un 36,79% dels vots, i Compromís 2 i un 6,50%, amb la qual cosa sumen els 14 regidors necessaris per governar. Com a la ciutat de València, Unides Podem-Esquerra Unida queda fora del consistori. A Gandia, la capital costanera del País Valencià, també es reproduiria el govern d’esquerres: el PSPV ha aconseguit 11 regidors i el 35% dels vots, i Compromís 4 i el 14%, amb la qual cosa superen per dos representants els 15 necessaris per governar.

stats