Corrupció

Francisco Camps, el "pacient zero" que va oferir a Gürtel operar al País Valencià

La Fiscalia acusa l'expresident de la Generalitat valenciana per frau de prevaricació

Ara
2 min
Francisco Camps. EFE

ValènciaAquest dilluns es va reprendre a l'Audiència Nacional el judici, amb la lectura dels informes finals de l'acusació i la defensa, contra més d'una vintena d'acusats en la trama Gürtel. La Fiscalia ha situat l'expresident valencià, Francisco Camps, com el "pacient zero" que va oferir a la trama Gürtel traslladar-se a la Comunitat Valenciana, on "va colonitzar" i "parasitar" les institucions de la Generalitat.

Anticorrupció ha exposat la seva tesi acusatòria contra Camps i demana un any de presó per a ell i sis d'inhabilitació per frau en concurs amb prevaricació, una pena inferior a la que sol·licitava en un principi.

El quid de l'acusació contra Camps està en el contracte per construir l'estand de grans projectes de Fitur 2009, la Fira Internacional del Turisme. Una adjudicació en la qual "no hi ha òrgans gestors, ni centres de contractació. No hi ha ofertes. No hi ha expedient. Hi ha un encàrrec personal i verbal per satisfer la contractació en la qual el president [Camps] tenia interès. Si no, com s'entén que 13 centres de contractació contractessin amb la mateixa empresa?", es va preguntar la fiscal en referència a les tretze empreses públiques que conformaven l'estand de grans projectes i que totes van contractar amb Orange Market sota la coordinació de Dora Ibars. Però també "absolutament intel·ligent", perquè aquesta empresa tenia "experiència, prestigi i informació privilegiada" i, a més, "existia un motiu econòmic": es reduiria el deute de 942.892 euros que el PP tenia amb Gürtel.

La sessió celebrada ahir va continuar a la tarda amb els informes finals de l'advocat que representa la Generalitat com a perjudicada civil i que reclama una indemnització de 556.958,1 euros –que destinarà a «beques, prestacions socials i manteniment d'edificis judicials»–. L'advocada del PSOE que exerceix l'acusació popular va assenyalar que aquest judici ha aportat una «visió absolutament depriment del funcionament de l'administració per la degradació en l'època en la qual Camps exercia la presidència».

stats