País Valencià 16/06/2021

El govern espanyol reconeix que la reforma del sistema de finançament podria ajornar-se un cop més

El ministeri d'Hisenda admet les dificultats per presentar una proposta d'actualització del model abans de finals d'any, tal com va aprovar el Congrés

Daniel Martín
2 min
Representants de la Plataforma Per un Finançament Just en la reunió amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero

ValènciaLa reunió mantinguda aquest dimarts pels representants de la comissió Per un Finançament Just, que agrupa partits polítics valencians, empresaris i sindicats, amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, es va tancar amb decepció per part de la comitiva valenciana, que va constatar com el govern espanyol podria incomplir la moció aprovada a l'abril al Congrés de Diputats perquè l'executiu estatal presenti una proposta de reforma del sistema de finançament autonòmic abans de finals d'any. Segons els assistents, Montero va justificar el nou retard per la dificultat de la negociació, i va adduir la "crispació" política, la necessitat de sumar al pacte al Partit Popular i les discrepàncies entre autonomies. Igualment, va apostar per acords compensatoris per a alguns territoris fins que arribi la reforma.

Després de la trobada, les veus més crítiques van ser les de Compromís, expressades pel seu diputat al Congrés Joan Baldoví, que va qualificar la reunió d'"absolutament decebedora", atès que segons el polític valencià la ministra continua "incomplint flagrantment la llei, que diu que havia d'haver-hi una reforma del sistema de finançament des de fa set anys". També va criticar amb duresa l'executiu espanyol la portaveu de Ciutadans a les Corts, Ruth Merino, que va demanar una solució "immediata" a l'infrafinançament que pateix el País Valencià.

Les altres dues formacions polítiques que van participar en la trobada, el PSPV i Unides-Podem, es van mostrar més comprensives amb la gestió de Montero. Per al portaveu al Parlament valencià dels socialistes, Manolo Mata, la situació política espanyola fa que "qualsevol compromís del govern sigui irrealitzable". En la mateixa línia es va expressar la síndica de la formació lila, Pilar Lima, que va defensar l'opció d'aprovar mesures compensatòries per part de l'executiu espanyol i en va destacar la voluntat de diàleg.

stats