País Valencià 01/07/2013

El jutge del cas Gürtel obre judici oral contra les exconselleres valencianes Martínez i Such

Les exconselleres de Turisme i actuals diputades del PP estan acusades de suborn, tràfic d'influències i prevaricació. L'exvicepresident Vicente Rambla no serà jutjat

Salvador Almenar
2 min

ValènciaEl jutge instructor del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, José Ceres, ha notificat avui l'obertura de judici oral contra dues exconselleres del govern valencià i altres imputats per la peça separada número tres del cas Gürtel. Així doncs, les titulars del departament de Turisme entre els anys 2005 i 2009 i actuals diputades del PP a les Corts Valencianes Milagrosa Martínez i Angélica Such seuran al banc dels acusats per la comissió de tres presumptes delictes.

Martínez i Such estan acusades dels delictes de suborn, tràfic d'influències i prevaricació per beneficiar, presumptament, l'empresa Orange Market perquè aconseguís les adjudicacions del muntatge del pavelló 'Comunitat Valenciana' a Fitur entre els anys 2005 i 2009. Milagrosa Martínez, que és també alcaldessa de Novelda, està també acusada prevaricació per omissió.

El magistrat ha decidit, però, no obrir judici oral contra l'exvicepresident Vicente Rambla, perquè no existeixen indicis prou sòlids de delicte contra ell. El fiscal tampoc va acusar-lo en el seu escrit de qualificacions. Per contra, el fiscal ha sol·licitat per a Milagrosa Martínez una pena d'11 anys de presó i 34 d'inhabilitació per ocupar càrrec públic i una multa de 5.000 euros, mentre que per a Angélica Such tan sols sol·licita una pena de nou anys d'inhabilitació.

En la causa hi ha un total de 13 processats i, a banda de les ja esmentades, el magistrat ha decidit obrir judici oral contra els capitosts de la trama Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez; l'excap de gabinet de la conselleria de Turisme Rafael Betoret; els extreballadors del departament de Turisme Isaac Vidal, Jorge Miguel Guarro, Ana María Grau i Juan Bover, i els treballadors de diverses mercantils de la trama Gürtel Cándido Herrero, Isabel Jordán i Mónica Magariños.

El següent tràmit és que el TSJ valencià posi data a l'inici del judici. Per a aquest tràmit, segons ha informat el tribunal valencià, no hi ha cap termini establert. La peça tercera del cas Gürtel és la causa que més avançada porta el TSJ valencià.

A banda, aquest tribunal està instruint cinc peces separades més del cas referides a les contractacions de la Generalitat Valenciana amb la trama Gürtel, els contractes de Radiotelevisió Valenciana amb les empreses del grup Correa, delictes contra la hisenda pública derivats de l'activitat de les empreses de la trama i uns presumptes delictes de finançament irregular i falsedat documental en les eleccions municipals i autonòmiques del 2007 i les generals de l'any 2008.

stats